poniedziałek, 26 listopada 2012

Ze szpinakiem


Popołudniowe rozleniwienie... Krótka chwilka... Pracowicie spędzony poranek. Od dziś do środy włącznie czeka mnie masa pracy, więc posilam się

sałatka ze szpinakiem

składniki (dla 1 osoby)
* pół piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę, doprawionej pieprzem i solą, oprószonej łyżeczką mąki pszennej i usmażonej na złoto
* liście młodego szpinaku, umyte i osuszone
* 2 średnie pomidory obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
* średni ogórek kiszony pokrojony w kostkę
* ulubiony ser pleśniowy, pokrojony w kostkę
* dressing - łyżka miodu + łyżka musztardy + 2 łyżki octu balsamicznego pomidorowego = wymieszane i odstawione do przegryzienia na pół godzinki

W misce ułożyłam warstwowo: szpinak, pomidory, ogórka, kurczaka i ser pleśniowy. Całość zalałam dressingiem. Gotowe!

sobota, 24 listopada 2012

Z pomidorowym dżemem


Jestem uzależniona od oglądania książek kucharskich. Namiętnie przeglądam magazyny kulinarne. W każdej gazecie zaglądam najpierw na strony z przepisami. I tak buszując po magazynach, w jednym z numerów "Kuchni", znalazłam przepis na dżem z pomidorów, taki słodko - pikantny. Postanowiłam skomponować obiad z jego udziałem.

Kurczak z dżemem pomidorowym 

składniki na dżem pomidorowy
* 6 dużych pomidorów obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę
* półtorej łyżki cukru
* łyżka świeżego imbiru startego na tarce
* 2 łyżki octu winnego pomidorowego
* 10 listków bazylii posiekanych drobno 
* łyżka ostrego sosu chili
* szczypta soli

Do garnuszka wrzuciłam pomidory, ocet, imbir i cukier, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu około 45 minut. Gotować się powinno do momentu zredukowania masy do połowy i jej zagęstnienia. Doprawiłam sosem chili, szczyptą soli i wymieszałam. Pogotowałam jeszcze z 5 minut. Wyłączyłam gaz i dosypałam do masy bazylię, wymieszałam i gotowe.

Składniki (kurczak)
* pierś z kurczaka przekrojona na pół
* sól
* pieprz
* kilka łyżek bułki tartej
* jako roztrzepane
* 2 plastry sera żółtego
* łyżka oleju słonecznikowego

Pierś przekrojona wzdłuż na pół , rozbita bardzo cienko pod foliową przykrywką. Lekko ją posoliłam i posypałam pieprzem Nafaszerowana serem żółtym. obtoczona jajkiem roztrzepanym i bułką. usmażona na średnim ogniu na złoto. 

do tego

* kilka listków szpinaku 
* 4 kromki chleba razowego pozbawione skórek usmażyłam na patelni na złoto

Na listkach szpinaku ułożyłam grzanki. Na chlebie ułożyłam kurczaka. Kurczaka przykryłam pomidorami.  Obiad rewelacyjny!



czwartek, 22 listopada 2012

Szybka ciepła kolacja

Szybka kolacja w tym zwariowanym czasie :) Dużo się dzieje, nie jest to to, co kocham. Chyba nawet już tego nie lubię. Byle do środy... I mam nadzieję na więcej czasu dla siebie ;)

Jajko z groszkiem

składniki
* 3 jajka
* gruby plaster szynki
* pół puszki groszku
* łyżka sera żółtego tartego
* łyżka oliwy z oliwek
* sól i pieprz

Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam szynkę pokrojoną na kosteczki i odsączony z zalewy groszek. Podsmażyłam chwilkę i doprawiłam solą i pieprzem. Zalałam roztrzepanymi jajkami i posypałam serem żółtym. Smażyłam około 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Cudo! I szybko i ciepło i smacznie :)


wtorek, 20 listopada 2012

Placek lotaryński po raz drugi


Śniadanie idealne! Ta pozycja jest genialna na śniadanie, obiad i kolację i między posiłkami też! Zrobiony na późne śniadanie dla niespodziewanych gości ...


placek lotaryński z mięsem mielonym

składniki
* ciasto (2 szklanki mąki, szklanka sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki, jajko i żółtko, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół kostki masła - około 100 g -- wszystko zagnieść i do lodówki na godzinkę)
* mięso mielone z indyka około 250 g
* 2 - 3 plastry boczku
* pół małej cebulki
* przyprawy (zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz)
* 3 jajka
* śmietana 22 %
* 2 średnie pomidory obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych

Na rozgrzanej patelni rozrzuciłam boczek drobno posiekany i na małym ogniu wytopiłam z niego tłuszcz. Dodałam mięso i smażyłam około 10 minut, dodałam cebulkę i przyprawy i jeszcze 5 minut smażenia. Usmażone mięso przełożyłam do miski i przestudziłam. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakułam je widelcem i ułożyłam na nim równomiernie mięso, pomidory. Całość zalałem masą jajeczno - śmietanową, doprawioną lekko solą i pieprzem. Piekłam około 30 minut.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Sucharki



Ciastka do słoiczka. Na chwile do kawy, na czas do herbaty, na czas czegoś słodkiego.

Biscotti

składniki
* szklanka mąki
* jajko
* pół szklanki cukru
* 3 łyżki Amaretto
* 50 g posiekanych płatków migdałów
* pół gorzkiej czekolady z orzechami drobno posiekanej
* płaska łyżka cynamonu
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W misce roztrzepałam jajko z cukrem, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, likier i cynamon, wymieszałam i dodałam migdały i czekoladę. Zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o długości około 40 cm. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 20 minut. Wyjęłam, lekko przestudziłam i pokroiłam na kromki o grubości około 1 cm. Ułożyłam na blaszce i piekłam jeszcze 10 minut, kromki przewróciłam na drugą stronę w połowie pieczenia.

niedziela, 18 listopada 2012

Cytrynowe brownie


Na deser dobrze zjeść ciasto. Zwłaszcza w weekend, gdy nic nie musisz robić. I to lubię najbardziej! Błogie lenistwo w kuchni! No może nie lenistwo, ale wypoczynek przy garach - tak, ja tak lubię ;)

Cytrynowe Brownie 

składniki
* szklanka mąki, czubata
* pół szklanki cukru
* jajko całe i białko z jednego jajka
* pół stopionego i przestudzonego masła (około 100 g)
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*skórka z 1 dużej cytryny starta na drobnych oczkach tarki
* sok z tej cytryny
* szczypta soli
* do dekoracji biała roztopiona czekolada

W głębokiej misce roztrzepałam jajko z dodatkowym białkiem i z cukrem. Dodałam mąkę, masło, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, sól i  wymieszałam na drobnych obrotach miksera. Całość wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, masa musi się ładnie rozlać i ważne by była jej cienka warstwa, tak około 1 cm, może mniej. Ciasto piekłam około 25 minut. Nie wyrasta jakoś imponująco, ale o to chodzi i tak ma być. Udekorowałam je idealnie uzupełniającą smak białą roztopioną czekoladą.

 

piątek, 16 listopada 2012

Rybka

z warzywami smakuje idealnie

Taki prosty obiad w szalonych dniach pracy bez wytchnienia. Połączenie niesamowite! 

ryba w boczku

* mintaj, lekko przyprawiony solą i pieprzem
* kilka plastrów boczku
* olej

Filet ryby pokroiłam na na mniejsze kawałki i każdy owinęłam plastrem boczku. Smażyłam na patelni nasmarowanej łyżką oleju, na małym ogniu około 10 minut. Boczek zrobił się pięknie wysmażony i chrupiący. Polecam :)

wtorek, 13 listopada 2012

Pierożka?


Kuchnia wre... Praca nad obiadem... Obiad i praca ... a niech tam. Jeszcze jeden egzamin i będzie lepiej...

Pierożek

składniki
* ciasto ( czubata szklanka mąki, 100 g masła, 5 - 6 łyżek wody - składniki zagniecione w jednolita masę i wstawione do lodówki na minimum pół godziny)
* ugotowane warzywa korzenne (marchew i 2 ziemniaki )
* ser żółty starty na drobnej tarce, około 3 łyżek
* 5 łyżek mleka
* przyprawy - po pół łyżeczki kuminu, kolendry mielonej, curry, pieprzu, soli, papryki ostrej)

Ciasto rozwałkowałam, powycinałam koła i nałożyłam farsz. Zawinęłam całkiem zgrabne pierożki, które ułożyłam na papierze do pieczenia, posmarowałam mlekiem i piekłam około pół godziny w piekarniku. Dobrze smakują ze śmietaną 18, lekko doprawioną pieprzem i lekko ubitą.

poniedziałek, 12 listopada 2012

Cytrynek

Wreszcie odrobina czasu wolnego. Mogę upiec ciasto, które już długo za mną chodziło. Przyjemnie orzeźwiający sernik z mocną cytrynową nutką. Idealny do kawy.

Cytrynek

składniki:
ciasto kruche (2 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, pół masła - około 100 g, szczypta soli, pół szklanki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia - razem zagniecione i wstawione do lodówki na godzinkę)
* mascarpone - 250 g
* jajko i 3 żółtka
* pół szklanki cukru
* sok z 4 cytryn i skórka drobno starta z tych cytryn
* piana z białek ubita, ale za nie za mocno
* czekolada mleczna roztopiona

Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim wysmarowana masłem formę do tarty - około 27 cm średnicy. W dużej misce jajko i żółtka roztrzepałam z cukrem. Dodałam ser, skórkę i sok z cytryn. Dokładnie wymieszałam. Dodałam 3 czubate łyżki piany z białek i wymieszałam. Na cieście wyłożyłam kolejne 3 łyżki piany z białek, rozsmarowałam. Ciasto zalałam masa serową i piekłam około 40 minut w moim elektrycznym piekarniku nie pokazującym temperatury. Po upieczeniu ciasto udekorowałam roztopioną czekoladą. 



sobota, 10 listopada 2012

Kwadraty

Bardzo prosty pomysł, banalny wręcz i nie może nie wyjść!

kwadraty z chorizo

składniki 
* opakowanie ciasta francuskiego
* jajko 
* kiełbasa chorizo pokrojona w kosteczkę i obsmażona na patelni
* ser żółty, pokrojony w małą kostkę

Ciasto pokroiłam na kwadraty, mniej więcej jednakowe. na jednym układając ser i kiełbasę, brzegi ciasta smarowałam roztrzepanym jajkiem i przykryłam drugim kwadratem. Sklejałam z pomocą widelca. Piekłam około 25 minut. Wyrosły śliczne, smaczne. I szybko zrobione. Obiad idealny na ten czas... braku czasu... 

wtorek, 6 listopada 2012

Śniadanie na serowo

Taka mini niespodzianka na śniadanie. Z TEGO ciasta zrobiłam 

uśmiechnięte tartinki

składniki:
* TO ciasto
* 3 plastry kiełbasy żywieckiej z indyka
* ser pleśniowy
* jajko
* kilka oliwek
* pietruszka świeża
* sól i pieprz

Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim foremki do tartinek. Na ciasto włożyłam kosteczkę sera pleśniowego  plaster kiełbasy, oliwki. Całość zalałam jajkiem roztrzepanym z przyprawami, udekorowałam pietruszką. Pieczone około 20 minut w moim piekarniku. Pyszne! 

poniedziałek, 5 listopada 2012

Serowe gwiazdki



Taki mini gwiazdorski posiłek przed filmem i w trakcie. 
Takie małe gwiazdki na taki duży film.
A film... Ach...

serowe gwiazdki

* półtorej szklanki mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki pieprzu mielonego
* jajko
* pół kostki masła
* szklanka sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki

Z podanych składników zagniotłam ciasto. Powstała jednolita masa, którą rozwałkowałam na grubość około 0,5 mm. Wycinałam gwiazdki i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 12 minut w moim elektrycznym piekarniku.

niedziela, 4 listopada 2012

wyszedł mi pasztet

Gotowałam rosół i wyszedł mi pasztet. Ciekawe? A historia jest prosta. Rutynowa wizyta w sklepie. Wybieram sobie warzywa, owoce, gdy nagle mój wzrok kieruje się w stronę mięsa. Idę wiedziona impulsem. Dochodzę do lodówki i widzę fantastycznego indyka, idealnego na lekki rosół. Biorę. Wracam do warzyw i dokładam do koszyka zestaw warzyw na rosół. Uciekam ze sklepu, bo jeszcze skuszę się na coś innego. Oczywiście zapłaciłam za zakupy. 
W domu dokładnie przyjrzałam się produktom. Umyłam mięso, obrałam i umyłam marchewki, pietruszki i selera. I rzeczywiście ugotowałam rosół. Pyszny, chudy rosół z prawdziwymi okami. I gdy tak patrzyłam na gotujące się mięso przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Marnowanie jedzenia jest straszne, nie lubię mięsa gotowanego, więc co z tym z rosołu? 

pasztet tak po prostu

* mięso z rosołu, u mnie z indyka około 250 g
* 2 jajka
* 2 marchewki z rosołu
* 2 pietruszki z rosołu
* cebula z rosołu
* pieprz i sól
* gałka muszkatołowa 
* 3 łyżki bułki tartej

Wszystko razem zmiksowałam na jednolitą masę. Przełożyłam ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około godziny. Przekąska idealnie pasuje mi na zimno i na ciepło :)

sobota, 3 listopada 2012

Skrzydlaty kotlet


Dni wolne szybko mijają. Nieważne, trzeba z nich czerpać jak najwięcej. Radości, smaków, spacerów, kawy z mlekiem, herbaty zielonej, filmów i książek... przyjemności z gotowania i wspólnego zjadania, popijania winem czerwonym... 

kotlet z chipsem serowym

składniki (na około 4 kotlety)
* mięso mielone, u mnie z indyka około 250 g
* łyżka cebuli bardzo drobno posiekanej
* łyżka majeranku
* szczypta kuminu
* pół łyżeczki papryki ostrej
* sól, pieprz
* małe jajko
* łyżka, może półtorej bułki tartej
* olej do smażenia

Podane składniki wymieszałam porządnie widelcem, odstawiłam na około pół godziny. Zagniotłam z masy całkiem zgrabne kotlety w kształcie koła, o grubości około 1,5 cm. Usmażyłam na złoto z każdej strony, na małym ogniu.  
W tym czasie przygotowałam chipsy.
Ser żółty starłam na małych oczkach tarki, do miseczki dosypałam pieprzu, soli, odrobinę papryki i bułki tartej, wymieszałam. Użyłam pierścieni kuchennych, do których na papier do pieczenia wsypałam łyżeczkę przygotowanej mieszanki i równomiernie rozprowadziłam, na grubość około 1mm. Po przygotowaniu blaszki piekłam około 5 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podane z kapustą czerwoną ze słoika (zapasy od babci).

piątek, 2 listopada 2012

Babeczka podwójnie czekoladowa


    Wstajesz rano i wiesz. To dziś. Tak, dobrze myślisz. Nie, nie pomyliłeś się. Nie, nie pomyliłaś się. Nie, już na pewno nie śnisz. Jest. Wyczekiwany. Wytęskniony. Nadszedł i będzie rozpieszczał cię na wszystkie możliwe sposoby. Dzień Wolny. A co jeszcze piękniejsze kilka dni wolnego. Z tej okazji mam

babeczki podwójnie czekoladowe

składniki (na około 14szt) bazą był ten przepis LINK
* szklanka mąki
* 2 jajka 
* 3/4 szklanki cukru
* łyżeczka płaska proszku do pieczenia
*  czekolada mleczna (100 g)
* pół kostki masła (100 g)
* 200 g sera twarogu chudego
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 - 4 łyżki amaretto (zwykle leję na oko ;)
* dodatkowa tabliczka czekolady by uzyskać podwójnie czekoladowe WOW!

Na początku przygotowałam ser. Do naczynia włożyłam twaróg, wsypałam 3 łyżki cukru pudru i wlałam likier, porządnie zmiksowałam na jednolitą masę.
Ciasto zaczęłam od rozpuszczenia w rondelku masła z czekoladą połamaną na kosteczki, wszystko  na małym ogniu, często mieszając. W dużej misce, takiej używam zawsze, jest wygodniej, jaja roztrzepałam z 3/4 szklanki cukru, oczywiście jajka bez skorupek! Do masy dodałam mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną czekoladę rozpuszczoną z masłem. Zmiksowałam. Masę podzieliłam na dwie części. Pierwszą po łyżce wlałam do foremek silikonowych do babeczek.  Na środek tej warstwy wkładałam małą łyżeczką masę z sera. Ser przykryłam drugą częścią ciasta. Wypełnione do 3/4 wysokości foremki umieściłam w piekarniku i piekłam około 30 minut. Udekorowałam rozpuszczoną czekoladą mleczną, szkoda, że nie miałam białej.