poniedziałek, 12 listopada 2012

Cytrynek

Wreszcie odrobina czasu wolnego. Mogę upiec ciasto, które już długo za mną chodziło. Przyjemnie orzeźwiający sernik z mocną cytrynową nutką. Idealny do kawy.

Cytrynek

składniki:
ciasto kruche (2 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, pół masła - około 100 g, szczypta soli, pół szklanki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia - razem zagniecione i wstawione do lodówki na godzinkę)
* mascarpone - 250 g
* jajko i 3 żółtka
* pół szklanki cukru
* sok z 4 cytryn i skórka drobno starta z tych cytryn
* piana z białek ubita, ale za nie za mocno
* czekolada mleczna roztopiona

Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim wysmarowana masłem formę do tarty - około 27 cm średnicy. W dużej misce jajko i żółtka roztrzepałam z cukrem. Dodałam ser, skórkę i sok z cytryn. Dokładnie wymieszałam. Dodałam 3 czubate łyżki piany z białek i wymieszałam. Na cieście wyłożyłam kolejne 3 łyżki piany z białek, rozsmarowałam. Ciasto zalałam masa serową i piekłam około 40 minut w moim elektrycznym piekarniku nie pokazującym temperatury. Po upieczeniu ciasto udekorowałam roztopioną czekoladą. 



5 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam cytrynowego ciasta. Chętnie bym spróbowała, musi być takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale!:)
    o ile ciasto cytrynowe jadłam wielokrotnie, to takiego sernika (i to na mascarpone) jeszcze nigdy, a przecież to musi byc takie dobre..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny! Uwielbiam takie cytrynowe serniki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka sernikowa tarta, w dodatku orzeźwiająco cytrynowa. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń