wtorek, 13 listopada 2012

Pierożka?


Kuchnia wre... Praca nad obiadem... Obiad i praca ... a niech tam. Jeszcze jeden egzamin i będzie lepiej...

Pierożek

składniki
* ciasto ( czubata szklanka mąki, 100 g masła, 5 - 6 łyżek wody - składniki zagniecione w jednolita masę i wstawione do lodówki na minimum pół godziny)
* ugotowane warzywa korzenne (marchew i 2 ziemniaki )
* ser żółty starty na drobnej tarce, około 3 łyżek
* 5 łyżek mleka
* przyprawy - po pół łyżeczki kuminu, kolendry mielonej, curry, pieprzu, soli, papryki ostrej)

Ciasto rozwałkowałam, powycinałam koła i nałożyłam farsz. Zawinęłam całkiem zgrabne pierożki, które ułożyłam na papierze do pieczenia, posmarowałam mlekiem i piekłam około pół godziny w piekarniku. Dobrze smakują ze śmietaną 18, lekko doprawioną pieprzem i lekko ubitą.

5 komentarzy:

  1. O, takich pierożków skosztowałabym z wielką chęcią :) To lekko serowe nadzienie zdecydowanie do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzę o takim pierożku jak Twój :-) Super pomysł na warzywa!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi Inka..did you say cheese in the filling..I'm all for it. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłem jeszcze pierożków z kruchego ciasta, ale fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń