wtorek, 20 listopada 2012
Placek lotaryński po raz drugi
Śniadanie idealne! Ta pozycja jest genialna na śniadanie, obiad i kolację i między posiłkami też! Zrobiony na późne śniadanie dla niespodziewanych gości ...
placek lotaryński z mięsem mielonym
składniki
* ciasto (2 szklanki mąki, szklanka sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki, jajko i żółtko, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół kostki masła - około 100 g -- wszystko zagnieść i do lodówki na godzinkę)
* mięso mielone z indyka około 250 g
* 2 - 3 plastry boczku
* pół małej cebulki
* przyprawy (zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz)
* 3 jajka
* śmietana 22 %
* 2 średnie pomidory obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych
Na rozgrzanej patelni rozrzuciłam boczek drobno posiekany i na małym ogniu wytopiłam z niego tłuszcz. Dodałam mięso i smażyłam około 10 minut, dodałam cebulkę i przyprawy i jeszcze 5 minut smażenia. Usmażone mięso przełożyłam do miski i przestudziłam. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakułam je widelcem i ułożyłam na nim równomiernie mięso, pomidory. Całość zalałem masą jajeczno - śmietanową, doprawioną lekko solą i pieprzem. Piekłam około 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Wygląda apetycznie, a i składnikami też pasuje. Przypomina mi Flammkuchen :)
OdpowiedzUsuńsuper bardzo ciekawy przepis połączenie smacznych składników w fajnej formie, pozdrawiam (nogawkuchni@blogspot.com)
OdpowiedzUsuńpysznie kolorowy pomysł
OdpowiedzUsuń