sobota, 3 listopada 2012

Skrzydlaty kotlet


Dni wolne szybko mijają. Nieważne, trzeba z nich czerpać jak najwięcej. Radości, smaków, spacerów, kawy z mlekiem, herbaty zielonej, filmów i książek... przyjemności z gotowania i wspólnego zjadania, popijania winem czerwonym... 

kotlet z chipsem serowym

składniki (na około 4 kotlety)
* mięso mielone, u mnie z indyka około 250 g
* łyżka cebuli bardzo drobno posiekanej
* łyżka majeranku
* szczypta kuminu
* pół łyżeczki papryki ostrej
* sól, pieprz
* małe jajko
* łyżka, może półtorej bułki tartej
* olej do smażenia

Podane składniki wymieszałam porządnie widelcem, odstawiłam na około pół godziny. Zagniotłam z masy całkiem zgrabne kotlety w kształcie koła, o grubości około 1,5 cm. Usmażyłam na złoto z każdej strony, na małym ogniu.  
W tym czasie przygotowałam chipsy.
Ser żółty starłam na małych oczkach tarki, do miseczki dosypałam pieprzu, soli, odrobinę papryki i bułki tartej, wymieszałam. Użyłam pierścieni kuchennych, do których na papier do pieczenia wsypałam łyżeczkę przygotowanej mieszanki i równomiernie rozprowadziłam, na grubość około 1mm. Po przygotowaniu blaszki piekłam około 5 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podane z kapustą czerwoną ze słoika (zapasy od babci).

5 komentarzy:

  1. Haha, zabójczy wygląd ;) Z chęcią zjadłabym takiego na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwaga żeby nie odleciał (np. do mnie na obiad)! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kotlety mielone, wręcz mogłabym je jeść codziennie. W ogóle uwielbiam mielone mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh...wowww, this looks great! You have so many delicious recipes on your blog! You have a great blog! I'd love if you checked out my blog, and if you like it, can we follow each other? I promise I’ll follow you back <3

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"




    OdpowiedzUsuń