wtorek, 30 października 2012

Smaki dzieciństwa - część 4


Uwielbiam ten zapach... ciasto pieczone w domu! Od dziecka uwielbiam ten zapach, cynamon, kakao, budyń, galaretki...  Tym razem przypomniałam sobie ciasto mamy, mocno kakaowy smak i zapach... do tego odrobina serowej duszy i można zajadać. Na deser, kolację i śniadanie.

ciasto czekoladowe z serem

składniki
* 3 małe jajka
* czubata szklanka mąki 
* 3/4 szklanki cukru + 5 płaskich łyżek cukru
* 3 łyżki Amaretto
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 200 g sera twarogowego chudego
* 3 łyżki kakao
* 100 g masła

Zaczęłam od kogla - mogla, czyli jaja z cukrem ubiłam na śliczną i smaczną już samą w sobie masę. W rondelku rozpuściłam masło z kakao, dolałam je do masy jajeczno - cukrowej, dodałam mąkę i proszek do pieczenia i wymieszałam. W drugim naczyniu przygotowałam ser. Do sera dodałam 5 łyżek cukru i Amaretto, chyba trochę więcej niż 3 łyżki, ale co tam ;) Zmiksowałam porządnie na jednolitą masę. Do foremki keksówi, wyłożonej papierem do pieczenia, wlałam połowę ciasta. Na cieście rozłożyłam ser i przykryłam drugą połową ciasta. Piekłam około 35 minut. Przepis podaje 40 minut w 180 stopniach, lecz ja nie mam piekarnika, który by to umożliwiał. W moim piekę "na oko".  Udało się :)

Polecam !

poniedziałek, 29 października 2012

Placek lotaryński


Leniwe przedpołudnie spędzone w łóżku na oglądaniu filmów. Do tego smaczne śniadanie i kawa z mlekiem. Tak, można teraz iść na spacer... ale za oknem był śnieg, zimno i jakoś tak mokro... Obiad w domu. Tym razem proponuję....

placek lotaryński

składniki
ciasto:
* półtorej szklanki mąki pszennej
* jajko
* 100 g masła, pół kostki
* pół łyżeczki soli
* łyżka żółtego sera startego na małych oczkach tarki
* łyżka parmezanu startego również
* szczypta proszku do pieczenia

Z podanych składników zgniotłam ciasto i do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowałam farsz.
* boczek, około 150 g posiekany w kostkę
* 5-6 plastrów kiełbasy chorizo, posiekanej w kostkę
* średnia cebula
* 3 małe jajka
* śmietana 18% , około 200 ml
* pół szklanki kefiru naturalnego
* pomidor, obrany ze skóry, pozbawiony gniazd nasiennych i posiekany w drobną kostkę
* kilka oliwek czarnych
* łyżka drobno startego sera żółtego
* przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

Boczek obsmażyłam na patelni, co jakiś czas odlewałam wytapiający się tłuszcz. Do boczku dołożyłam kiełbasę i cebulę. Podsmażyłam wszystko na małym ogniu około 5 minut. W misce zmieszałam jajka, śmietanę i kefir, doprawiłam przyprawami.
Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty. Na cieście rozłożyłam mięso z patelni, czyli boczek z kiełbaską i cebulą. Na to w miarę równomiernie rozłożyłam pomidora i ser. Całość zalałam przygotowaną masą jajeczno- śmietanową, na wierzchu rozłożyłam oliwki. I do piekarnika na około pół godziny. A później zjedzone w 5 minut... ;)



niedziela, 28 października 2012

Uwielbiam sałatki


Uwielbiam, to mało powiedziane! Mogłabym je jeść od rana do wieczora. W każdej odsłonie. Dziś bez sałaty...

pomidory z kurczakiem i  ....

składniki (dla  1 osoby)
* 3 małe pomidory obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych pokrojone w kostkę
* kilka pieczarek marynowanych pokrojonych w ćwiartki
* kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół
* odrobina zielonej papryki drobniutko posiekanej, bardziej do dekoracji niż dla smaku
* kurczak, a dokładniej pierś, pokrojona w kostkę, posolona i popieprzona, posypana mąką ziemniaczana i usmażona na oliwie z oliwek
* ser pleśniowy, u mnie gorgonzola
* ocet balsamiczny

Składniki wymieszane w miseczce przełożone na talerz, posypane papryka i zalane octem balsamicznym. Czasami tak niewiele mi trzeba do szczęścia.

sobota, 27 października 2012

Z grzybowym sosem


Dzień wolny. Tego potrzebowałam. Nic nie robić albo robić tylko to na co rzeczywiście mam ochotę. Były filmy, gotowanie, wino i ser wieczorem. Piękny dzień :)
Moja propozycja na obiad...

makaron z sosem grzybowym i kurczakiem

składniki (tak na 2 średnie porcje lub jedną dużą i dokładkę ;)
* ulubiony makaron ugotowany według recepty na opakowaniu, oczywiście może być domowej roboty - taki najlepszy
* pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę, posypana pieprzem i solą oraz łyżeczka mąki i dokładnie w niej obtoczona
* kilka grzybów suszonych
* półtorej szklanki wody
* łyżka masła
* łyżka mąki
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek
* 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
* łyżeczka drobno posiekanej cebuli
* 2 łyżki gęstej śmietany
* ser, najlepiej parmezan

Zaczynam zawsze od ugotowania grzybów. Do garnka wlewam wodę i zagotowuję, zmniejszam ogień na mały i wsypuję 6-7 grzybów suszonych. Gotuję na małym ogniu około godziny, czasem dłużej, zależy od grzybów. Mają się zrobić miękkie. Grzyby odcedzam i zostawiam na sitku. Wodę z gotowania grzybów oczywiście zachowuję! Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę kurczaka. Po chwili dodaję masło i cebulkę. Do tego dokładam pokrojone w drobną kostkę ugotowane grzyby. Podsmażam wszystko razem, mieszam i zasypują łyżką mąki, znowu mieszam i po 2 minutkach podlewam winem, a następnie wywarem z grzybów. Całość mieszam, doprawiam sola, pieprzem i gotuję jakieś 3 - 4 minuty na małym ogniu. Do kubka wlewam śmietanę, hartuje ja łyżką sosu z patelni i zalewam sos, mieszam, zagotowuje na małym ogniu jakieś 3- 4 minuty. I gotowe. Sosem zalewam ugotowany wcześniej makaron, posypuję serem i obiad jest cudny! 

piątek, 26 października 2012

Notes from Breakfast - część 7




Oj, oj... śniadania zjadam ostatnio jeszcze nocą. Dlatego mniej ich będzie na blogu. Oto kilka ostatnich weekendowych śniadań.

1. twarożek z cynamonem

przepis na miseczkę bardzo prosty - twarożek + jogurt naturalny, kilka winogron, śliwka, błonnik naturalny, szczypta ziaren słonecznika i dyni, szczypta cynamonu





2. serek ze śliwką

 miseczka z serkiem + jogurt naturalny + musli + pokrojona śliwka + różowe winogrona




3. Rolada

Upieczona wieczorem i dnia następnego zjedzona na śniadanie, do tego kubek kawusi mmm...
 przepis TUTAJ


4. frittata po raz 1

Przepis TUTAJ




5. frittata po raz drugi

przepis TUTAJ 





I to tyle....
Może skromnie, ale smacznie :)
Oj zimę już czuć... nie lubię... 
Miłego dnia :)

czwartek, 25 października 2012

Kurczak z fasolką


Popołudnie było leniwe... Z kuchni dobiegał zapach babeczek marchewkowych... W brzuchu zaczęło się robić pusto. Zaglądanie do lodówki sprawia mi radość, gdy widzę fasolkę. Do tego kurczak śmiało wypina pierś, przytulając się do sosu sojowego... Mogę zaczynać przygotowania do obiadu. Dziś z chińską pałeczką, to znaczy nutką

Kurczak z fasolką 

składniki - dla 2 osób
* pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski, doprawiona pieprzem i solą
* łyżka mąki ziemniaczanej
* przyprawa 5 smaków
* sól, pieprz
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 łyzki oliwy z oliwek
* łyżka drobno posiekanej cebulki
* woda
* 2-3 pieczarki pokrojone w plastry
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
* ugotowana fasolka, u mnie mix 

 Na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam cebulę i chwilę ją smażyłam. Dodałam kurczaka obtoczonego w mące ziemniaczanej i na średnim ogniu go obsmażyłam, często mieszając. Do kurczaka dołączyła papryka, pieczarki i fasolka. Podlałam całość 4 - 5 łyżkami wody i sosem sojowym. Wszystko na średnim ogniu smażyłam około 10 minut, często mieszając. W połowie smażenia doprawiłam przyprawą 5 smaków, sola i pieprzem. Dla mnie idealne samo w sobie. Można też z ryżem... 
Polecam :)


 

środa, 24 października 2012

Babeczka z marchewkowym sercem


Wszędzie ich pełno... Aż mi wstyd że jeszcze ich nie jadłam! A składniki takie banalne... Wykonanie jeszcze bardziej.

Babeczki z marchewkowym sercem

składniki
* 2 jajka
* szklanka mleka
*  pół szklanki oleju
* 4 czubate łyżki cukru
* 2 szklanki mąki pszennej
* półtorej szklanki marchewki startej na małych oczkach tarki
* łyżka proszku do pieczenia
* łyżka cynamonu

Składniki mokre, czyli mleko, olej i jajka roztrzepałam razem. W misce wymieszałam składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Suche zalałam mokrymi, dodałam marchewkę i wymieszałam. Silikonowe foremki uzupełniłam do 3/4 wysokości i piekłam około 25 minut, w moim piekarniku bez wskazań temperaturowych, czyli z sercem i do suchego patyczka ;) 
Udekorowane bardzo prostym kremem:
* łyżeczka cukru pudru
* 2 łyżki mascarpone
* 3-4 łyżki amaretto 
Wymieszane porządnie i wyciśnięte na babeczki. Do koloru posypka. Gotowe!  


wtorek, 23 października 2012

Frittata z płatkami owsianymi



Jajecznych inspiracji ciąg dalszy! 

Drugi był to dzień odpoczynku weekendowego i frittata po raz drugi. Czemu nie?
Gdybym codziennie miała tyle czasu ...
 tymczasem, zapraszam na 

frittatę z płatkami owsianymi

* jajko, roztrzepane z łyżką mleka
* czubata łyżka płatków owsianych
* parówka pokrojona w plasterki
* pomidor obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę
* łyżka kaparów
* sól, pieprz
* zioła prowansalskie
* oliwa z oliwek
* łyżka startego na grubych oczkach tarki sera

Na patelni rozgrzałam oliwę i dorzuciłam pokrojoną parówkę, smażyłam ją chwilkę i dosypałam do niej płatki. Doprawiałam sola i pieprzem, wrzuciłam kapary, wymieszałam i zalałam jajkiem. Po minucie - dwóch na lekko już ścięte jajko rozłożyłam pomidora, posypałam ziołami prowansalskimi i startym serem. Smażyłam pod przykryciem na małym ogniu około 4-5 minut.
A dziś dżdżysty poranek, mokre liście na chodniku i ciemno...
miłego, ciepłego dnia :)))

poniedziałek, 22 października 2012

Frittata z pomidorem

Poranne inspiracje... Za oknem była mgła, ale pierwszy raz od miesiąca, wstałam i było jasno! Jajek pełna lodówka, czas je wykorzystać.

frittata z pomidorem i bazylią

* 2 jajka, roztrzepane z 2  łyżkami mleka
* 2 kromki chleba pokrojone w kostkę
* 2 parówki przekrojone wzdłuż, a później na talarki
* pomidor, orany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w śliczną kostkę
* sól, pieprz
* łyżeczka świeżej bazylii drobno posiekanej
* łyżka sera żółtego startego na tarce, grube oczka ;)
* oliwa z oliwek, łyżka lub dwie

Oliwę rozgrzałam na patelni, dorzuciłam parówki. Podsmażyłam i dodałam chleb. Całość doprawiłam sola i pieprzem, wymieszałam. Całość zalałam roztrzepanymi jajkami, zmniejszyłam ogień. Na wierzchu rozsypałam pomidora, posypałam bazylią i żółtym serem, przykryłam pokrywką i tak kilka minut na małym ogniu. idealne weekendowe śniadanie, obowiązkowo z kubkiem kawy.



niedziela, 21 października 2012

Kurczę w pomidorach


Popołudniowe kombinowanie :) wreszcie więcej czasu wolnego zaowocowało ciekawszym jedzeniem. Wracając ze sklepu udało mi się znaleźć jesienne stokrotki :) Piękna pogoda, jesienne szuranie w liściach i...

sałatka z włoską nutką

składniki, dla 1 osoby
* kilka pasków piersi z kurczaka
* 2 pomidory obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
* łyżka kaparów
* łyżka oliwy z oliwek
* przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
* mix sałat
* ser pleśniowy, u mnie najukochańszy z zieloną pleśnią

Kurczak podsmażony na oliwie. Dodałam do niego pomidory, kapary i przyprawy. dusiłam na małym ogniu około 10 minut, co chwile mieszając. Całość wystudziłam. Na talerzu rozłożyłam sałatę, którą przykryłam pomidorowo-miesną polewą i serem pleśniowym pokrojonym w kostkę. Obiad cudnie smakuje, do tego popołudniowe winko białe :) mmm...

sobota, 20 października 2012

makaron z klopsami

Makaron. Kocham w każdej odsłonie. Dziś kolorowy z klopsami. Bez zbędnych opisów. Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu...

makaron z klopsami

Składniki:
* makaron tagliatelle ugotowany według instrukcji na opakowaniu
* puszka pomidorów krojonych
* 250 ml rosołu, może być z kostki
* łyżeczka mąki pszennej
* świeże zioła - bazylia i tymianek
* mięso mielone z indyka, około 250 g
* masło 100 g
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* garść bułki tartej
* jajko
* 2 łyżeczki drobniutko posiekanej cebulki
* sól
* pieprz
* łyżka cukru
* zioła prowansalskie
* łyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego
* łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii
* ser parmezan drobno starty

Najpierw mięso. Do mielonego z indyka, mojego ukochanego mięsa, dosypałam zioła - prowansalskie, pieprz, sól, dodałam jajko, cebulkę - 1 łyżeczka i bułkę tartą i porządnie zmieszałam. Uformowałam małe kulki i usmażyłam je na patelni z oliwą i 50 g masła. Usmażone klopsy ułożyłam na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W garnku rozgrzałam masło, około 50 g, dosypałam cebulkę. Chwila smażenia i dosypałam mąkę, pomieszane, podsmażone. Dolałam rosół i wymieszałam. Do rosołu dolałam puszkę pomidorów krojonych, doprawiłam do smaku cukrem, sola i pieprzem i zagotowałam, zmniejszyłam ogień i całość gotowałam około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiłam bazylią i tymiankiem.
Klopsy umieściłam w naczyniu żaroodpornym i zalałam sosem. Całość umieściłam w rozgrzanym piekarniku na około 25 minut. Ugotowałam makaron i zalałam przygotowanym sosem, udekorowane listkiem świeżej bazylii i odrobiną parmezanu.

środa, 17 października 2012

Tartaletki


Zapasy zimowe - stan zerowy. Tak to jest, gdy od razu chce się sprawdzić smak przygotowanych przetworów. Padło na słoik z musem jabłkowym. Przepis niebawem, przy okazji produkcji następnej partii słoików. Tymczasem propozycja taka:

szybkie tartaletki z musem jabłkowym

składniki ciasto:
* 2 i pół szklanki mąki
* miękkie masło, 200 g
* 3/4 szklanki cukru
* 4 żółtka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

 do tego nadzienie:
* mus jabłkowy własnej produkcji
* cynamon
* masło do smarowania foremek

 Z podanych składników zagniotłam ciasto, owinęłam folią i na godzinę włożyłam do lodówki. W tym czasie otworzyłam słoik z musem, i zjadłam połowę ;) Ciasto rozwałkowałam i wycinałam koła, którymi wypełniałam masłem nasmarowane foremki do tartaletek. Wypełniłam je musem, oprószyłam cynamonem i przykryłam wąskim paskiem ciasta. w piekarniku były około 25 minut. Idealne ciepłe z gałką lodów waniliowych...


poniedziałek, 15 października 2012

Z dorszem


 Uwielbiam ryby, a zwłaszcza łososia i dorsza. 
Tym razem dorsz, pyszny...

dorsz z warzywami z orientalną nuta

Składniki 
* dorsz, filet bez skóry doprawiony solą i pieprzem, delikatnie oprószony starta skórka z cytryny, smażony na patelni na oliwie z oliwek
* cebulka szalotka posiekana w drobna kostkę
* papryka żółta
* pieczarki 
* marchew 
* pomidory koktajlowe
* przyprawy - pieprz, przyprawa 5 smaków, 2 łyżki sosu sojowego
* 2 - 3 łyżki wody
* łyżka oliwy z oliwek

Warzywa pokroiłam w kostkę, marchewkę w cieniutkie talarki. Na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam cebulkę, po minucie warzywa, bez pomidorów. Podlałam wodą i usmażyłam pod przykryciem na  średnim od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie soki się odparowały doprawiłam warzywa, dorzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, wymieszałam i podlałam sosem sojowym. Podsmażyłam już bez przykrycia na średnim ogniu, sos powinien odparować. Warzywka ułożyłam na talerzu, na nich ryba i obiad uważam za udany!

niedziela, 14 października 2012

omlecik

Niedzielne śniadanie pod hasłem "trzeba zjeść, bo się zepsuje". Chleb i boczek. Nie lubię marnotrawstwa, więc szybka burza myśli i powstał omlecik.

składniki: 
* 3 jajka roztrzepane
* 3 kromki chleba, pokrojone w kostkę
* 2-3 łyzki oliwy z oliwek
* łyżka pokrojonego w paski boczku
* świeża pietruszka drobno posiekana
* sól i pieprz
* pomidorek koktajlowy do dekoracji

Na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam boczek i podsmażyłam go. Do boczku dorzuciłam chleb i na średnim ogniu smażyłam aż stał się cudnie chrupiący. Przyprawiłam sola i pieprzem, wymieszałam i zalałam roztrzepanymi jajkami, posypałam pietruszką. Całość na dużym ogniu usmażyłam do ścięcia się jajek. Przełożyłam na talerz, udekorowałam umytym oczywiście pomidorkiem pokrojonym na plastry. Czego chcieć więcej? Kawy :))))

piątek, 12 października 2012

Ryba na warzywach

Obiad idealny! A co najważniejsze szybki do wykonania. Mój kompletny brak czasu na kuchenne przygody jest strasznie denerwujący. Wychodzę, jak jest ciemno, wracam i jest ciemno. Więc ani gotowanie ani fotografowanie... Dramat :( Coś wymyślę .. Tymczasem obiad wczorajszy, łosoś i warzywa, dla mnie połączenie idealne!

Łosoś na warzywach

Składniki: 
* pieczarki pokrojone w talarki, 
* marchew starta na tarce, grube oczka
* po kawałku papryki czerwonej i żółtej, pokrojone w kostkę 
* łyżka drobno posiekanej cebuli czerwonej
* przyprawy (sól, pieprz, kolendra, kumin)
* łyzka oliwy z oliwek
* łosoś, przyprawiony sola i pieprzem oraz startą na tarce skórka z cytryny, dosłownie szczypta
* szczypta koperku, świeżego lub suszonego

Na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam cebulę i warzywa. Podsmażyłam chwilę na średnim ogniu, wymieszałam i dodałam przyprawy. Usmażyłam. 
Łososia usmażyłam na patelni grillowej. Gotowego ułożyłam na warzywach. Całość posypałam koperkiem. Do tego lampka czerwonego wina i obiad jest idealny!

czwartek, 11 października 2012

Prosta rolada


Czasami mam tak, że muszę coś upiec. Coś mnie natchnie i nie ma wyjścia. Rolada. Koniecznie musiałam spróbować jak to wychodzi w mojej małej kuchni. Uwielbiałam rolady jako dziecko, pamiętam zawijasy z bitą śmietaną i owocami letnimi. To były cudowne desery! Przepis na ciasto musiał być sprawdzony więc zaczerpnęłam go stąd. Wyszło idealnie! 




 
Rolada z mascarpone i dżemem malinowym

Ciasto:
* szklanka mąki pszennej
* 1/3 szklanki wody
* pół szklanki cukru
* 3 jajka
* opakowanie cukru waniliowego

Krem:
* ser mascarpone 250 g
* 100 g dżemu malinowego, najlepiej własnej produkcji

Najpierw ciasto. Oddzieliłam białka od żółtek i ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Do tej piany dołożyłam żółtka, mąkę i dolałam wodę. Łyżką wymieszałam na jednolitą masę, którą wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam około 20 minut. Po wyjęciu jeszcze gorące zawinęłam w ściereczkę i zostawiłam do wystygnięcia.
Krem. Serek ubiłam z dżemem na jednolitą masę. Wszystko.
Ciasto posmarowałam kremem i zawinęłam. z wierzchu udekorowałam pozostałą łyżką kremu i posypałam kolorową dekoracyjną posypką. Wyszła bardzo lekka malinowo serowa przyjemna chwilka, którą zjadam teraz popijając kawą z mlekiem mmm... przyjemny poranek przed zapracowanym dniem :)

Jak ja tęsknię za wakacjami...



poniedziałek, 8 października 2012

Nie ma jak babeczka


Zwłaszcza z dodatkiem sera mascarpone. Uwielbiam ten ser, jest genialny! Postanowiłam poszukać przepisu na babeczki z nim w roli prawie głównej i znalazłam na TYM blogu. Miałam wreszcie trochę czasu, więc poeksperymentowałam i otrzymałam to:

Babeczki z mascarpone

Składniki: ( na 16 babeczek o średnicy 
* półtorej szklanki maki pełnoziarnistej
* pół kostki masła roztopionego
* pół szklanki cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 czubate łyżki mascarpone
* 3 łyżki Amaretto
* 3 łyżki piany z białek
* jajko
* dżem malinowy 
* płatki migdałów

Jajko roztrzepałam z cukrem, dodałam ser, masło i likier Amaretto, wymieszałam. Dosypałam mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i  znów lekko wymieszałam. Dodałam pianę z białek wymieszałam. Przygotowaną masa wypełniałam silikonowe foremki do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej układałam odrobinę dżemu malinowego lekko wciskając go do ciasta. Dookoła dżemu układałam płatki migdałów. Pieczone około 30 minut. Idealny podwieczorek!




niedziela, 7 października 2012

Sałatka z

...kurczakiem, pomidorem, i innymi specjałami. Sałatki kocham, uwielbiam i generalnie mogłabym je zjadać na śniadanie, obiad i kolację, czasami nawet na deser! Wczorajszy zestaw obiadowy był taki:

składniki:
* mix sałat
* pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę
* kolka oliwek czarnych przekrojonych na pół
* marchew, ugotowana wcześniej, przestudzona i pokrojona w kostkę
* ser feta, pokrojony w kostkę
* pierś z kurczaka
* sos - łyżka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżeczka miodu

Składniki poukładane warstwowo i zalane sosem. Popołudniowa przyjemność :) A dziś wreszcie więcej czasu i przyjemne babeczki z czerwonym sercem :)
Udanej niedzieli!

piątek, 5 października 2012

Rozkoszny


Czas... brakuje mi ostatnio czasu na wszystkie przyjemne aspekty życia. W tym zabieganym momencie udało mi się upiec sernik. Taki cudownie i rozkosznie rozpływający się w ustach. To moje kolejne podejście do sernika. Za każdym razem inaczej. Ten z białą czekoladą. Od jakiegoś czasu biała czekolada gości w mojej kuchni i nie chce jej opuścić. Nie, nie narzekam, kocham ten smak! i gdy tylko czas na to pozwala, czekoladę wykorzystuję do wypieków. Zainspirował mnie przepis w jednym z numerów "Moje Gotowanie". Tamten z jagodami, mój ze świeżymi borówkami amerykańskimi.

Sernik z białą czekoladą
składniki:
* kilogram sera, kupiłam wiadereczko mielonego już
* 3 białka,
* 3 i pół tabliczki białej czekolady, około 350 g, roztopionej
* łyżka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki cukru
* 250 g herbatników
* ciemna czekolada, 100 g
* pół kostki masła
* owoce do dekoracji, u mnie borówka amerykańska

Na początek ciasteczka. Pogniotłam je w drobny pył, zalałam masłem rozpuszczonym z czekoladą. Wymieszałam i wyłożyłam kwadratową tortownicę o bokach 25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyłam do lodówki i zajęłam się masą. Ser wyłożyłam do miski, dosypałam cukier, mąkę i dolałam roztopioną białą czekoladę. Wymieszałam mikserem dość dokładnie. W innym naczyniu ubiłam białka i dołożyłam do masy, całość wymieszałam łyżką i wlałam do tortownicy na przygotowaną masę ciasteczkową. Piekłam około 45 minut. Po upieczeniu przestudziłam i do lodówki. Pokrojone kawałki udekorowałam borówkami.


Już piątek :) 
Udanego dnia!

wtorek, 2 października 2012

dzień z makaronem




Kiedy mam ochotę na makaron, nie ma znaczenia jaki on będzie, każdy kocham! Niektórzy jednak maja swoje ulubione. Wczoraj był właśnie ten ulubiony :) Carbonarę przyszło mi przygotować. 

Carbonara 

Składniki: (dla 2 osób)
* makaron  tagliatelle, około 250 g
* boczek, lubię go bardzo więc wzięłam około 10 plastrów   
* 3 żółtka
* 250 ml śmietany 18%
* sól
* pieprz
* pół łyżeczki ziół prowansalskich
* parmezan, około 50 g 
* ser żółty np. Gouda, 2 - 3 łyżki startego na grubych oczkach 

Makaron ugotowałam, tak jak opakowanie mi kazało ;) Boczek pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, usmażyłam na chrupiący. Do boczku dołożyłam makaron i minutkę przesmażyłam razem. Zalałam mieszanką. Mieszanka to żółtka, śmietana, sól, pieprz, zioła, parmezan, oczywiście dokładnie wymieszane. Na małym ogniu przesmażyłam wszystko razem dokładnie mieszając, około 3 minutki i podałam. A że szybko trzeba to zjeść zdjęcia nie są ciekawe ;) Polecam, rewelacyjny obiad!



za oknem jeszcze ciemno
zimno
a ja niebawem wyruszam do pracy
udanego dnia :)