środa, 17 października 2012
Tartaletki
Zapasy zimowe - stan zerowy. Tak to jest, gdy od razu chce się sprawdzić smak przygotowanych przetworów. Padło na słoik z musem jabłkowym. Przepis niebawem, przy okazji produkcji następnej partii słoików. Tymczasem propozycja taka:
szybkie tartaletki z musem jabłkowym
składniki ciasto:
* 2 i pół szklanki mąki
* miękkie masło, 200 g
* 3/4 szklanki cukru
* 4 żółtka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
do tego nadzienie:
* mus jabłkowy własnej produkcji
* cynamon
* masło do smarowania foremek
Z podanych składników zagniotłam ciasto, owinęłam folią i na godzinę włożyłam do lodówki. W tym czasie otworzyłam słoik z musem, i zjadłam połowę ;) Ciasto rozwałkowałam i wycinałam koła, którymi wypełniałam masłem nasmarowane foremki do tartaletek. Wypełniłam je musem, oprószyłam cynamonem i przykryłam wąskim paskiem ciasta. w piekarniku były około 25 minut. Idealne ciepłe z gałką lodów waniliowych...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też nie mam jesiennych zapasów, eh! Ale dla takich tarteletek warto opróżnić choć jeden potencjalny słoiczek...
OdpowiedzUsuńpyszne, jesienne cudenka!:))
OdpowiedzUsuńzamawiam jedna taa tartaletke! :D
mogę się podzielić zapasem zimowym w zamian za taką tartaletkę!:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz, jak bardzo zjadłabym taką tartaletkę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Fajny pomysł z tym paskiem ciasta, wyglądają jak takie koszyczki :)
OdpowiedzUsuńale fajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńsuper koszyczki :) pięknie Ci wyszły! musiałby być smaczne.
OdpowiedzUsuńUrocze Ci wyszły. Z jabłuszkami - pyszności :)
OdpowiedzUsuń