środa, 17 października 2012

Tartaletki


Zapasy zimowe - stan zerowy. Tak to jest, gdy od razu chce się sprawdzić smak przygotowanych przetworów. Padło na słoik z musem jabłkowym. Przepis niebawem, przy okazji produkcji następnej partii słoików. Tymczasem propozycja taka:

szybkie tartaletki z musem jabłkowym

składniki ciasto:
* 2 i pół szklanki mąki
* miękkie masło, 200 g
* 3/4 szklanki cukru
* 4 żółtka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

 do tego nadzienie:
* mus jabłkowy własnej produkcji
* cynamon
* masło do smarowania foremek

 Z podanych składników zagniotłam ciasto, owinęłam folią i na godzinę włożyłam do lodówki. W tym czasie otworzyłam słoik z musem, i zjadłam połowę ;) Ciasto rozwałkowałam i wycinałam koła, którymi wypełniałam masłem nasmarowane foremki do tartaletek. Wypełniłam je musem, oprószyłam cynamonem i przykryłam wąskim paskiem ciasta. w piekarniku były około 25 minut. Idealne ciepłe z gałką lodów waniliowych...


8 komentarzy:

  1. Też nie mam jesiennych zapasów, eh! Ale dla takich tarteletek warto opróżnić choć jeden potencjalny słoiczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, jesienne cudenka!:))
    zamawiam jedna taa tartaletke! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mogę się podzielić zapasem zimowym w zamian za taką tartaletkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiesz, jak bardzo zjadłabym taką tartaletkę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł z tym paskiem ciasta, wyglądają jak takie koszyczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super koszyczki :) pięknie Ci wyszły! musiałby być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze Ci wyszły. Z jabłuszkami - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń