poniedziałek, 28 maja 2012

Mięsny kąsek





Dziś wyjeżdżam. Nie mam na ten wyjazd ochoty, ale trudno taka praca. Postanowiłam nagrodzić się wczoraj moim, jednym z wielu zresztą, ulubionym obiadem. Marchewka z groszkiem i  mini kotlecikami. Przez 5 dni będę skazana na jedzenie nie wiadomo czego ;) Ale na pewno pokażę czym mnie częstowano przez długich 5 dni ;) Uwielbiam fotografować potrawy.


Mini Kotlet
Składniki:
* 30 dag mięsa mielonego, w mojej kuchni dominuje mięso mielone z indyka
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* przyprawy (pół łyżeczki curry(zwykle dodaję łyżeczkę, małe uzależnienie), sól, pieprz, suszona lub świeża natka pietruszki drobno posiekana, kolendra ziarna zmiażdżone w moździerzu)
* jajko
* 2 łyżki bułki tartej
* olej słonecznikowy 


 Wykonanie jest niezwykle proste. Mięso wkładamy do miski, dodajemy startą na tarce cebulę i wyciśnięty czosnek. Mieszamy rozgniatając widelcem. Dodajemy przyprawy. Mieszamy ponownie rozgniatając widelcem. Odstawiamy na 20 minut, by mięsko przesiąknęło przyprawami.




Następnie do mięsa wbijamy jajko i wsypujemy 2 łyżki bułki tartej. I ani trochę więcej! To maja być smaczne mięsne kąski. Z powstałej masy formujemy, co chcemy ;) Tym razem zrobiłam kuleczki, malutkie bardzo, na jeden kęs.


Kulki smażymy na oleju słonecznikowym, na rozgrzanej patelni. 

Czas na marchew z groszkiem... Z lenistwa, wygody może, wyjęłam z zamrażarki paczę zakupioną w supermarkecie. Mrożonka idealna - marchew z groszkiem.


W garnku zagotowałam pół szklanki wody, wrzuciłam mrożonkę i podgotowałam około 10 minut. Przyprawiłam szczyptą soli, szczypta cukru i pieprzem. Dołożyłam łyżeczkę masła. i podgotowałam jeszcze 3 minutki. Odlałam ćwierć szklanki wody z garnka z warzywami i dołożyłam łyżeczkę mąki pszennej, czyniąc tym samym zagęszczacz. Mieszankę wlałam do garnka i mocno mieszając dusiłam warzywa jeszcze z minutę. Koniec. Obiad gotowy!


Mam nadzieję, że będę miała dostęp do internetu....

niedziela, 27 maja 2012

Obiadek u Mamy





W sobotę byliśmy u mamy na obiadku. Z racji święta Mam, gotowałam sama. Mama przygotowała deser.


Co zrobiłam? Lekki i prosty obiad. Zaczęłam od przygotowania sałaty.


Skład:
* sałata lodowa
* papryka czerwona
* pomidory razy 3
* rzodkiewki, 8 sztuk
* oliwki zielone i czarne
* ser feta







Do tego sos:
* 5 łyżek kefiru 
* Świeża bazylia, zerwana w ogródku ;)
* 3 ząbki czosnku


Wszystko razem wymieszałam i zalałam sałatkę.





Przygotowanie sałaty umilał mi, pierwszy raz w życiu pity, kwas chlebowy. Smakował jak ciemne piwo.


Do sałaty zrobiłam kurczaka. Piersi pokroiłam na małe kawałki, obtoczyłam w mące z dodatkiem przypraw (sól, pieprz) i usmażyłam na rozgrzanej patelni. Użyłam oczywiście oliwy z oliwy do tego smażenia.


Oczywiście na stole pojawiły się jeszcze dodatki mamy, czyli buraczki.
Po obiedzie deser, przepyszne ciasto! Podobno jakieś włoskie, ale przepisu za żadne skarby wydobyć mi się nie udało :( Może kiedyś...







Obiad - rewelacyjny! Ciasto - boskie!
Pozdrawiam :)

Śniadanie 14





Śniadanie. Najważniejszy posiłek dnia. Coś w tym jest... 
Moje dzisiejsze - skromne, lecz moje i smaczne :)))


zestaw 14 - chleb pszenny + serek naturalny Piątnica + żurawina 
no i oczywista sprawa - kawa ;)
Sama rozkosz :)))
Na dziś koniec kulinarnych zabaw.
Tak czasem bywa :)
Miłego dnia!
Inka

sobota, 26 maja 2012

Pasta z tuńczyka - wydanie 2







Kocham ryby! pieczone, grillowane... Pastę z tuńczyka już kiedyś robiłam, ale do takich pyszności grzech nie wrócić! Tym razem zmieniłam nieco skład.

Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym
3 suszone pomidory w oliwie
kilka czarnych oliwek
Papryka żółta (kawałek nieduży wystarczy)zioła (bazylia, pieprz, tymianek, sól - na oko)
kremowy serek - 2 łyżeczki 
łyżka majonezu, jak zawsze Kielecki 




Wykonanie:
Oczywiście można wszystko zmiksować, można. Otrzymamy wtedy niezbyt ładnie wyglądającą pastę. Ja wszystko drobno posiekałam. Ale od początku. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do dużej miski i rozdrobnić widelcem. Posiekać drobno oliwki, pomidory, paprykę, dodać do miski z tuńczykiem, widelcem wszystko wymieszać. Dołożyć 2 łyżeczki serka i łyżeczkę majonezu, przyprawy i wszystko rozgnieść i wymieszać widelcem. Pasta gotowa. Podałam sobie pastę na ciabatcie z ziołami, mniam, mniam :))))


piątek, 25 maja 2012

Paluszki camembert



Idealna przekąska do wina lub piwa. Idealna! Smażony camembert. Wiele osób smaży go w całości, ja nie należę do tej grupy.  Pokroiłam na plastry!


Składniki 
* camembert naturalny
* jajko
* bułka tarta 
* przyprawy (sól i pieprz, u mnie świeżo mielony, kolorowy)
* olej, dziś słonecznikowy


I zaczynamy!



Ser pokroiłam na plastry, około o,5 cm.




Każdy kawałek sera zamoczyłam w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie obtoczyłam w bułce tartej.







Usmażyłam na rozgrzanym oleju słonecznikowym.


Wyjęłam żurawinę. 


Usmażone serowe mini pyszności ozdobiłam żurawiną. Wszystko zniknęło bardzo szybko! :)))



Śniadanie 13



Jajka. To na dzisiejsze śniadaniowanie. 
Jajecznicę sobie zrobiłam


Składniki
* 2 jajka
* 2 pomidorki suszone w zalewie z oliwy z oliwek
* seler naciowy
* sól
* pieprz
* ząbek czosnku przeciśnięty mocno
Wykonanie:
Na patelnię rozgrzaną wrzucam pokrojone pomidory suszone, nie potrzebuję tłuszczu, gdyż pomidory są z oliwą. 


Dokładam pokrojonego selera i czosnek. Smażę około 2 - 3 minut, dokładam element podstawowy jajecznicy, czyli jajka. Czas na sól, pieprz. Smażę, mieszam i czekam aż jajka będą ścięte odpowiednio dla mnie, czyli mocno :) I gotowe!




czwartek, 24 maja 2012

Sałatka z tuńczykiem wersja 1



Lekki obiad to dla mnie np. sałatka z tuńczykiem. Dziś wersja taka:










Składniki:
* puszka tuńczyka (co, kto lubi... w oleju, zalewie, kawałki czy rozdrobiony, w moje ręce wpadła dziś puszka rozdrobnionego w zalewie), trzeba mięso dobrze odsączyć z zalewy
* dwa małe pomidory, może być jeden duży
* ćwiartka małej papryki
* kilka czarnych oliwek
* sałata lodowa, może być inna
* tymianek


Sos:
* łyżka majonezu, oczywiście ulubionego mojego
* łyżka ketchupu







Składniki na sos wymieszać i odstawić. Pokroić sałatę, pomidory, oliwki zawsze kroję na pół, posiekać paprykę. Wszystko wrzucić do miski, wymieszać, posypać tymiankiem i polać sosem. Wymieszać. I już:) 


Smacznego!

środa, 23 maja 2012

Pizza z jajka


Cały dzień miałam ochotę na sałatkę. Wymyślałam różne jej oblicza. Po powrocie do domu otworzyłam lodówkę z zamiarem właśnie zrobienia sałatki... Lecz... Moim oczom ukazały się jajka. Znowu. I pieczarki. I pomysł nowy! Taka pizza warzywno-jajeczna.







Składniki:
* kilka średnich pieczarek (5 - 6 szt)
* papryka żółta (niewielki kawałek)
* papryka czerwona (niewielki kawałek)
* pół cebulki
* 2 jajka
* łyżka startego żółtego sera
* łyżeczka oliwy z oliwek
* przyprawy (w moim przypadku sól, pieprz kolorowy grubo mielony, zioła prowansalskie i szczypta curry)




Wykonanie:
Na patelni rozgrzałam oliwę, posiekałam drobno połowę cebulki i wrzuciłam na oliwę.

Do zeszklonej cebulki dołożyłam pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę w obu kolorach. Podsmażyłam chwilkę, może 4 - 5 minut na małym ogniu, by soki z warzyw ulotniły się. I tak pięknie prezentuje się moja silikonowa łopatka do mieszania! Ach!


W misce roztrzepujemy jajka, wsypujemy zioła i ser i mieszamy.



Tak przygotowane jajka wlewamy powoli na patelnię z pieczarkami i papryką.



Dusimy pod przykryciem do ścięcia się jajek :) oczywiście na małym ogniu :)



Polecam, bo to bardzo proste, łatwe i szybkie do wykonania danie. 
Jadłam je na obiadokolację, ale śniadanie też byłoby miłe :)



wtorek, 22 maja 2012

Bułeczkowy obiad



Dostałam wczoraj siatkę bułek... O rany! I kto to zje? Na śniadanie tosty francuskie, jakieś kanapki na kolację, a bułek nie ubywa. Wpadłam na pomysł obiadu z bułką pszenną w roli głównej.




Składniki:
* ilość bułek zależy od ilości osób jedzących i ich mocy zjadania, czyli tyle ile dasz radę zjeść ;)
* mięso mielone z indyka (u mnie zawsze takie )
* cebula szalotka
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy z oliwek
* papryka żółta
* łodyga selera naciowego
* kilka pieczarek
* ser żółty ulubiony, dziś Gouda (starty na tarce)
* przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
* pół puszki pomidorów krojonych


Wykonanie:
Najpierw nadzienie. Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy, rzuciłam na nią posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek. Po minucie dołożyłam mięso. 


Podsmażyłam wszystko około 5 minut i dodałam pokrojone drobno warzywa (selera, paprykę). Pieczarki starłam na grubych oczkach tarki i również na patelnię. Wszystko razem smażyło się do momentu odparowania soku z pieczarek. To jest moment na dodanie przypraw i pomidorów. Jeszcze 5 minut duszenia i farsz już jest.


Bułki. Odkrawamy górną część. Wydrążamy bułkę i na dno układamy troszkę sera żółtego, wypełniamy bułkę przygotowanym wcześniej farszem.
Całość przykrywamy żółtym serem. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W nagrzanym wcześniej piekarniku pieczemy około 10 minut. Obiad wyśmienity i niezwykle ciekawy! Można podać z ulubiona surówką lub sosem. Dziś już więcej nie chciało mi się kombinować, podałam polane ketchupem.






:)