piątek, 21 września 2012

ciasto pachnące jesienią

Uwielbiam zapach cynamonu wypełniający kuchnię... Uwielbiam smak jabłek zatopionych w puszystym cieście... Uwielbiam te momenty mieszania, odmierzania, czekania na moment wyjęcia ciasta z piekarnika... Udało się? Wyszło? Tak! 
Spodobał mi się przepis, który znajduje się TU, w Kuchni Domowej Ani. Nieco go zmodyfikowałam i mam rewelacyjne ciasto!


Ciasto pachnące jesienią

Składniki:
* 3/4 szklanki cukru trzcinowego
* pół kostki masła, roztopionego na małym ogniu
* 2 jajka
* syrop waniliowy, 2 łyżki
* 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

Jajka zmiksowałam z cukrem, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i syrop waniliowy. Zmiksowałam. Ciasto jest bardzo gęste. Dodałam jabłka i wymieszałam już łyżką. Masę przełożyłam do foremki keksowej i piekłam około godziny w moim elektrycznym piekarniku. 
Ciasto wyszło rewelacyjnie pachnące i bardzo smaczne, zwłaszcza na ciepło i z lodami :)



Smacznego dnia :)

6 komentarzy:

  1. Coś czuję, że jest pyszne. Syrop waniliowy, jabłka i ten cynamon - zjadłoby się kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście rewelacyjne ciasto na jesień, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet już u mnie czuć obłędny zapach tego ciasta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie jesienne ciasta są wspaniale *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę, że masz takiego bzika na punkcie cynamonu jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam zapach cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń