czwartek, 16 sierpnia 2012

Tarta Pascala w wersji mini


I nie wiem co napisać... Prawdę po prostu. Zrobiłam to. Skusiłam się, reklama mnie skusiła! Kupił mnie ten kucharz i prostota jego dania. I już. Spróbowałam sama jak to jest, bo widziałam, że wielu już próbowało i zazdrościłam. Spróbowałam i na ciepło i na zimno. I cholernie się NIE zawiodłam! Rewelacja :)))
Przepis zmodyfikowałam, jak każdy przepis zresztą, lubię po swojemu ;) Danie zrobiłam w wersjach mini, by szczęścia było więcej. I by ciasta nie marnować...




Składniki: 

* opakowanie ciasta francuskiego
* łosoś wędzony, u mnie sałatkowy, jest dla mnie wygodniejszy, bo już w małych kawałkach i można wygodniej podjadać ;)
* Mozzarella, którą pokroiłam na plastry, a plastry na paski około pół centymetrowe
* koperek i bazylia - świeże i posiekane
* 3 jajka
* 100 ml śmietany 18%
* sól - odrobina, pieprz - sporo
* pomidory - obrałam ze skórki wg instrukcji Pascala, usunęłam  ziarna i pokroiłam w drobną kostkę 



Zaczęłam od przygotowania foremek do tarteletek, nasmarowałam je masłem i delikatnie obsypałam bułką tartą.  Ciasto rozłożyłam i kieliszkiem wycinałam duże koła, którymi wylepiłam foremki. Na dnie każdej wypełnionej ciastem foremki ułożyłam łososia i mozzarellę, posypałam mieszanką z bazylii i koperku. Przygotowałam zalewę, czyli dokładnie wymieszałam jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Do foremek dołożyłam jeszcze po pół łyżeczki pomidorów i zalałam mieszanką jaj i śmietany. Piekłam około 30 minut w moim niepokazującym temperatury piekarniku, czyli do zarumienienia mocno ciasta i ścięcia masy.



"Niewiele do szczęścia pot­rze­ba: trochę piasku, morza, nieba..."
Jan Izydor Sztaudynger

Tak... tego mi potrzeba... 
Dobrego dnia :)

5 komentarzy:

  1. Apetyczne te tarty. :) Łosoś i mozarella nie mogą smakować inaczej, niżeli po prostu przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba muszę zacząć odwiedzać Lidla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie super:) Ostatnio wszędzie widzę przepisy Pascala, ale zawsze mnie zachwycają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę się zabrać za ich zrobienie, a wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam tartę Pascala, pyszna, wersję mini z przyjemnością powtórzę:)

    OdpowiedzUsuń