wtorek, 11 lipca 2017

Obiad w 20 minut

Cześć :)

Takie obiady lubię robić - szybko, smacznie, wykorzystując resztki z lodówki.

Ryż z sosem pomidorowym we włoskim stylu
składniki na 1 porcję:

* pół torebki białego ryżu 
* 6 mini kiełbasek drobiowych pokrojonych na plasterki
* przecier pomidorowy około 100 ml
* 6 pieczarek małych obranych i pokrojonych na plastry
* kilka zielonych oliwek
* przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, czosnek granulowany, 3 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka syropu klonowego


Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu i w tym samym czasie przygotowuje resztę dania.
Na patelni rozgrzanej na małym ogniu podsmażam kiełbaski drobiowe (ja kupuję takie mini w Lidlu). Wysmażam z nich tłuszcz i zbieram go ręcznikiem papierowym :) Dodaję do kiełbasek pieczarki, oliwki, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek, mieszam i dodaję sos sojowy, zalewam przecierem, dodaję syrop klonowy, odrobinę soli i pieprz. Mieszam, zagotowuję i na małym ogniu pod przykryciem gotuję około 5 minut. Sosem zalewam ugotowany ryż i danie gotowe!

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz