Cześć!
Dziś powrót do mojej ulubionej zupy, czyli czerwoniutka pomidorówka po tuningu.
składniki:
* przecier pomidorowy 500 g
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* pół średniej cebuli drobno pokrojonej
* 2 duże ząbki czosnku starte na małych oczkach tarki
* przyprawy: łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, pół łyżeczki papryki ostrej
* marchewka mała starta na drobnych oczkach tarki
* sól
* szklanka wody
* grzanki z wczorajszego chleba
Na początek posiekałam cebulkę i czosnek, starłam obraną marchew, wyjęłam garnek... i wlałam do niego odrobinę oliwy. Podsmażyłam w garnku cebule i czosnek, dodałam przyprawy i marchew. Zalałam zimną wodą, zagotowałam i gotowałam na małym ogniu około 5 minut, by marchew zmiękła. Dolałam przecier i gotowałam około 5 minut, całość zmiksowałam dokładnie i podawałam z grzankami i świeżą bazylią.
Pyszne, szybkie - ja uwielbiam!
ps. jeśli dla kogoś za kwaśna można dodać pół łyżeczki cukru :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz