piątek, 22 lipca 2016

Sałatka z mięsem mielonym w orientalnym stylu




Ten orientalny styl to mięsko... 
Sos sojowy zagrzał miejsce w mojej kuchni na dobre!
Tymczasem taka lekka propozycja na obiad dla dbających o linię.

Składniki (na 1 porcję)
* 100 g mięsa mielonego z indyka
* garść sałaty (zwykle używam miksu sałat, więcej kolorów i smaków na talerzu, wygodniej)
* łyżeczka oleju rzepakowego z chili 
* łyżeczka drobno posiekanej cebuli
* kilka pomidorów koktajlowych, zwykle kroje je na ćwiartki
* 2 małe ogórki małosolne pokrojone w kostkę
* łyżka kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
* łyżeczka kaparów odsączonych z zlewy
* kilka kosteczek gorgonzoli 
* po łyżeczce ziaren słonecznika i sezamu, które prażę na suchej, gorącej patelni
* ocet balsamiczny do skropienia całości
* do mięsa: szczypta przyprawy 5 smaków, łyżeczka sosu sojowo - grzybowego

Na początku prażę ziarna słonecznika i sezamu, by przestygły prosto z patelni przerzucam je do suchej miseczki i odstawiam na bok.

Na tej samej patelni już rozgrzanej wlewam olej i obsmażam cebulkę, dodaję mięso, przyprawę 5 smaków, mieszam i smażę na złoty kolor, podlewam sosem sojowym i gotowe!

Na talerzu układam sobie warzywa, zawsze zaczynając od sałaty :)
I tak : sałata, pomidory, ogórek, kukurydza, kapary,  ser, mięso, ziarna i całość skrapiam octem :)
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz