czwartek, 30 lipca 2015

Pierożki inspirowane Chinkali

Chinkali, czyli duże kołduny wypełnione zupą, która pojawia się samoistnie w wyniku gotowania potrawy, wydzielając się ze znajdującego się w środku mięsa np. baraniny lub wołowiny (cyt. Wikipedia). Potrawa kuchni gruzińskiej.
Ja zainspirowana oryginałem zrobiłam swoja wersję :)

Pierożki inspirowane Chinkali

składniki ( na około 14 sakiewek)
ciasto:
* mąka pszenna około 1,5 szklanki
* woda letnia, ile ciasto wchłonie
* sól, 2 szczypty

Z podanych składników zagniotłam sprężyste ciasto.

Farsz:
* 250 g mięsa mielonego z indyka
* łyżka kolendry mielonej
* 2 łyżki kolendry świeżej drobno posiekanej
* sól, pieprz, papryka ostra mielona,
* cebulka szalotka drobno posiekana
* ząbek czosnku drobno posiekany
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

Na patelni podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulkę i czosnek. Dodałam mięso wcześniej przyprawione kolendrą mieloną i świeżą, solidna szczyptą papryki ostrej mielonej, solą i pieprzem. Całość przesmażyłam i razem z wytopionym sokiem z mięsa przestudziłam. 

Z ciasta wykrawałam miseczką krążki, które napełniałam farszem i zawijałam szczelnie tworząc coś w rodzaju sakiewek. Gotowałam w posolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Zjedzone ze smakiem! świetne też po odgrzaniu na maśle na patelni. Smacznego!






1 komentarz: