piątek, 31 lipca 2015

Ziemniaki smażone z papryką

Czasami mam ochotę na obiad bezmięsny. Zwłaszcza gdy na dworze ciepło, a w warzywniaku kusza świeże warzywa. Dawno w moim menu nie gościły ziemniaki. A jak już je zaprosiłam to w towarzystwie iście zielonym! 

Ziemniaki z papryką, oliwkami i cukinią

składniki (1 duża porcja lub dwie mniejsze jeśli podane jako dodatek do kotleta ;)
* 4 średnie ziemniaki obrane, umyte i pokrojone kostkę około 1 cm
* zielona papryka  pokrojona w kostkę
* pół małej cukinii pokrojonej w kostkę
* około 14 zielonych oliwek nadziewanych papryką i odsączonych z zalewy
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* przyprawy ( po około łyżeczce suszonego tymianku i estragonu, szczypta ostrej mielonej papryki, sól, pieprz )

Na patelni rozgrzałam oliwę i wsypałam tymianek, estragon i paprykę, wymieszałam i dodałam ziemniaki. Wymieszałam i smażyłam chwilę na średnim ogniu (około 3 - 4 minut). Następnie dodałam paprykę, cukinie i oliwki , wymieszałam i całość pod przykryciem dusiłam około pół godziny co jakiś czas mieszając. Gdy ziemniaki zmiękły zdjęłam pokrywę i smażyłam na średnim ogniu jeszcze z 5 minut, by warzywa nabrały złocistego kolorku. Smacznego!

Wskazówka: można zjeść z dipem jogurtowo - czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz