wtorek, 28 lipca 2015

Fasoletti czyli fasolka w pomidorach

Pogoda przestała rozpieszczać upałem. Ale lato nie przestało rozpieszczać świeżymi warzywami. Postawiłam dziś na obiad bezmięsny inspirowany kuchnią włoską i makaronem. Zapraszam na 

Fasoletti, czyli fasolka w pomidorach

składniki na 2 porcje:
* fasolka żółta, około 400 g, ugotowana do miękkości w posolonej wodzie

sos pomidorowy:
* puszka pomidorów krojonych (około 350 g)
* pól cebulki szalotki drobno posiekanej
* ząbek czosnku drobno posiekany
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* przyprawy (suszony tymianek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, ostra mielona papryka, sól, pieprz, cukier)
* ser żółty starty na drobnych oczkach tarki ( około 3 łyżek)

W rondlu podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulkę i czosnek, wsypałam zioła po solidnej szczypcie tymianku, ziół prowansalskich, oregano i  bazylii. Całość przesmażona kilka sekund, wymieszana i zalana pomidorami. Pomidory w rondlu przyprawiłam całość solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną i szczyptą cukru i dusiłam na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Fasolkę ugotowaną do miękkości i odcedzoną dodałam do ugotowanego sosu, wymieszałam i podałam posypane serem żółtym. Smacznego!





1 komentarz: