Cukinia od niedawna gości w moim menu. Na początku dodawałam ją tylko do szaszłyków, jaka strata.... Od pewnego czasu jest dla mnie niezastąpiona w odsłonie gulaszu czy leczo. Tym razem wymyśliłam danie, w którym wykorzystałam warzywa i mięso, które można pominąć i otrzymać danie wegetariańskie. Dziś na obiad...
Cukinia w pomidorach
składniki:
* średnia cukinia pokrojona w kostkę (około 1cm)
* pół puszki pomidorów krojonych
* pół małej cebuli posiekanej drobno
* ząbek czosnku posiekany drobno
* średnia marchew pokrojona w drobną kostkę
* oliwki czarne pokrojone w plasterki (około 15 sztuk)
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* przyprawy (sól, pieprz, po łyżeczce płaskiej suszonej bazylii i ziół prowansalskich, papryka mielona ostra
* szklanka wody (około 200 ml)
* opcjonalnie kilka plastrów szynki wędzonej pokrojonej w kostkę (bez tego świetne danie warzywne)
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę i czosnek. Dodałam mięso, cukinię, marchew, przyprawy i zalałam wodą, wymieszałam, zagotowałam i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodałam pomidory i oliwki, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Doprawiłam do smaku i podałam posypane parmezanem.
Bardzo smakowity pomysł na letni obiad
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
uwielbiam takie obiadki - lekkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuń