niedziela, 3 maja 2015

Quiche z wędliną, serem i pomidorami



Teoretycznie quiche powinno być na cieście kruchym. Ta wersja powstała na cieście francuskim i smakuje rewelacyjnie. Propozycja idealna dla zapracowanych, obiad prosty, szybki i bardzo łatwy. 

Quiche z wędliną, serem i pomidorami

Składniki:
* opakowanie ciasta francuskiego
* 4 jaja
* 150 ml jogurtu naturalnego 
* 3-4 plastry sera żółtego
* 2 łyżki kukurydzy z puszki
* 20 dag kiełbasy pokrojonej w kostkę i usmażonej
* 4 plastry pomidora przekrojone na pół
* przyprawy (sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, bazylia, cząber, zioła prowansalskie, czosnek granulowany)



Ciastem francuskim wyłożyłam formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto delikatnie nakłułam widelcem i rozłożyłam na nim połowę sera żółtego, następnie równomiernie rozsypałam podpieczoną kiełbasę, kukurydzę. Całość zalałam jajkami roztrzepanymi z jogurtem i ziołami. Na wierzchu poukładałam pomidora i resztę sera żółtego. Ciasto piekło się około 30 minut w 180 stopniach. 





2 komentarze: