piątek, 1 maja 2015

Ciasto kruche z dżemem i rosą





Dzisiejszy pomysł na ciasto to propozycja dla fanów powideł śliwkowych :) ale nie tylko.... Smakuje dobrze na zimno i na ciepło, np. w towarzystwie lodów i pysznej kawy! Zapraszam na ciasto łatwe i przepyszne




Ciasto kruche z dżemem i rosą

ciasto: 
* 2 i pół szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* kostka masła miękkiego - 200 g
* szczypta soli
* 4 żółtka

Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowuję na grubość około 0.5 cm i wykładam silikonową formę do tarty o średnicy 28 cm i nakłuwam w kilku miejscach widelcem.

pozostałe składniki:
* około 750 ml powideł śliwkowych (mogą być każde inne)
* skórka starta z 1 cytryny
* 50 g startej na drobnych oczkach tarki czekolady mlecznej (może być gorzka)
* rosa, czyli piana ubita z pozostałych po żółtkach 4 i połowy szklanki cukru

Na przygotowanym jak wyżej opisałam cieście rozsypuję równomiernie skórkę z cytryny i czekoladę. Delikatnie rozlewam powidła i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję i równomiernie rozkładam na nim pianę. Piekę jeszcze około 15 minut. Po przestudzeniu z piany ukazują się piękne kropelki rosy. Smacznego!








1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie:) Rosa to dla mnie nowe pojęcie

    OdpowiedzUsuń