środa, 29 kwietnia 2015

Pęczotto z kurczakiem i grzybami


Nie ma jak kasza! Zdrowa, sycąca i pyszna. Dziś w wersji inspirowanej risotto.

Pęczotto z kurczakiem i grzybami

składniki:
* kasza pęczak około 300 g, wypłukana w zimnej wodzie
* 2 łyżki masła
* cebula szalotka drobno posiekana
* 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach tarki
* grzyby suszone, solidna garść
* pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
* około litr wywaru z grzybów 
* woda
* pół kostki rosołowej warzywnej
przyprawy (sól, pieprz, suszony tymianek)
* starty parmezan 

Wykonanie:

grzyby:
Suszone grzyby gotuję na małym ogniu w niewielkiej ilości wody (około szklanka) przez godziny, tak by były miękkie. Odcedzam, grzyby studzę a wywar zostawiam w rondelku. Przestudzone grzyby siekam na drobno.

wywar z grzybów:
Do pozostałego wywaru z gotowania grzybów dolewam wody, tak by razem wyszło około litra płynu, dodaję pół kostki rosołowej warzywnej i zagotowuję. Jeśli mam w domu rosół dolewam rosołu. 

pęczotto:
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, podsmażam cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodaję grzyby i znów często mieszając smażę około 3 minuty. Dodaję mięso i znów smażenie, mieszanie i tak 5 minut. Na patelnię do grzybów i kurczaka dosypuję kaszę pęczak, mieszam i zalewam połową gorącego wywaru. Na małym ogniu pod przykryciem gotuję całość, co jakiś czas mieszając i dolewając wywar, około 25 minut. Po ugotowaniu kaszy na miękko podaję w miskach posypane startym parmezanem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz