Wołowinę w winie czerwonym
składniki na 2 porcje
* koło 400 g wołowiny b/k pokrojonej w 3 cm kostkę
* mała cebulka posiekana drobno
* boczek tłusty, 6 plastrów pokrojonych w kostkę
* łyżka oliwy z oliwek
* 3/4 szklanki bulionu, u mnie drobiowy
* pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
Na oliwie podsmażyłam mięso i boczek, około 2 minut na dużym ogniu. Dodałam cebulkę i znów minuta smażenia. Całość zalałam bulionem i winem i dusiłam około 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowałam dodatkowe składniki:
* średnia marchew pokrojona w plastry
* pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
* 5 pieczarek obranych i pokrojonych w plastry
* przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, tymianek - po pół łyżeczki, może ciut mniej)
Po upływie półtorej godziny do rondla dodałam marchew, paprykę, pieczarki i przyprawy. Wymieszałam i gotowałam jeszcze około pół godziny na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Podane z chlebem, u mnie ciemny. Smacznego!
I don't eat beef but this sure looks delicious.
OdpowiedzUsuń