środa, 6 marca 2013

Tarta z budyniem


Na deser.
W niedzielę. 
Z czekoladą i sokiem.
Cudowna...

Tarta z budyniem
składniki na formę do tart 28cm średnicy

* ciasto (2,5 szklanki maki pszennej, masło 200 g, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao, 3 żółtka, 1 całe jajko, szczypta soli, pół szklanki cukru)
dodatki:
* 2 budynie waniliowe
* litr mleka
* 4 łyżki cukru
* pół białej czekolady 9 (około 50 g)
do dekoracji
* sok malinowy
* łyżka gorzkiej czekolady startej na drobnych oczkach

Z podanych składników zagniotłam ciasto i wstawiłam do lodówki na około godzinę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę do tart. Ciasto ponakłuwałam widelcem i przykryłam papierem do pieczenia, na którym rozsypałam fasolę. Ciasto piekłam około 25 minut, po czym zdjęłam fasolki i piekłam jeszcze 10 minut. Budyń ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Na przestudzone ciasto starłam białą czekoladę i rozlałam budyń. Ciasto ozdobiłam stratą ciemną czekoladą o drobiną soku malinowego. Smakowało rewelacyjnie!



2 komentarze: