Bez zbędnych wstępów...
Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo – nawet do własnej rodziny.
Autor: Oscar Wilde
Muffiny z oliwkami i kiełbasą
Składniki:
na około 10 szt
* szklanka mąki (250 g)
* pół szklanki mleka
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek
* pół łyżeczki soli
* pieprz
* jajko
* łyżeczka proszku do pieczenia
* dodatki ( kilka plastrów kiełbasy żywieckiej z indyka pokrojonej w drobną kostkę i kilkanaście oliwek również drobno pokrojonych)
Składniki mokre (jajko, oliwę i mleko) wymieszałam w misce. Składniki suche (mąkę, przyprawy (sól i pieprz), proszek do pieczenia wymieszałam w drugiej misce. Połączyłam składniki mokre i suche, dołożyłam dodatki i wymieszałam. Masę przełożyłam do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i piekłam około 30 minut. Podane z odrobina ketchupu.
Lubię takie ciekawe muffiny, choć oliwki jednak nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńpyszna sprawa na przekąskę, śniadanie czy kolację :]
OdpowiedzUsuńBardzo lubię muffiny z oliwkami :)
OdpowiedzUsuńUnique recipe. never tried savory muffins. Must be good.
OdpowiedzUsuń