niedziela, 10 marca 2013

Muffiny z oliwkami i kiełbasą


Bez zbędnych wstępów... 

Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo – nawet do własnej rodziny.
Autor: Oscar Wilde

Muffiny z oliwkami i kiełbasą

Składniki:
na około 10 szt
* szklanka mąki (250 g)
* pół szklanki mleka
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek
* pół łyżeczki soli
* pieprz
* jajko
* łyżeczka proszku do pieczenia
* dodatki ( kilka plastrów kiełbasy żywieckiej z indyka pokrojonej w drobną kostkę i kilkanaście oliwek również drobno pokrojonych)

Składniki mokre (jajko, oliwę i mleko) wymieszałam w misce. Składniki suche (mąkę, przyprawy (sól i pieprz), proszek do pieczenia wymieszałam w drugiej misce. Połączyłam składniki mokre i suche, dołożyłam dodatki i wymieszałam. Masę przełożyłam do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i piekłam około 30 minut. Podane z odrobina ketchupu.

4 komentarze:

  1. Lubię takie ciekawe muffiny, choć oliwki jednak nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna sprawa na przekąskę, śniadanie czy kolację :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię muffiny z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Unique recipe. never tried savory muffins. Must be good.

    OdpowiedzUsuń