środa, 13 marca 2013

Sernik na słono

Serniczek wypatrzony w gazecie dla kobiet. Dostosowany do moich potrzeb i upieczony 

Sernik na słono

składniki (na tortownicę 16 cm średnicy)
* około 20 krakersów
* pół kostki masła (około 100 g)
* mascarpone 250 g
* twarożek chudy 250 g
* 3/4 szkl. śmietany 30%
* 3 żółtka
* sok z połowy cytryny
* piana ubita z 3 białek
* przyprawy (po łyżeczce soli, pieprzu i gałki muszkatołowej) 

Pokruszyłam krakersy i zalałam je roztopionym masłem. Wymieszałam, a masą wylepiłam tortownicę, którą umieściłam w lodówce na pół godziny. Masę serową zaczęłam od wymieszania mascarpone z twarożkiem, dodałam śmietanę, sok z cytryny, przyprawy i żółtka. Wymieszałam i dodałam pianę z białek. Delikatnie wymieszałam i przelałam do tortownicy wyłożonej masą z krakersów. Całość piekłam około 50 minut. świetne danie na śniadanie i kolację, na ciepło i na zimno :)




7 komentarzy:

  1. Słony sernik? Łał! Naprawdę ciekawe połączenie smaków. Czuję, że uzależnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik dla odważnych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe. Nigdy się z takim nie spotkałam, ale warto na pewno spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite połączenie, nigdy nie jadłam sernika na słono. Ciekawi mnie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe :)
    Już kiedyś widziałam różne słone serniki, ale jakoś nie mogę się przemóc, żeby taki upiec... Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń