piątek, 15 marca 2013

Ciasto z marchewką i groszkiem


Piękne, prawie wiosenne popołudnie. Przegląd prasy, kawa... i znalazłam przepis na ciasto na obiad. 
Gazeta to "Smaki życia". 
Dziś zapraszam na 

Ciasto z marchewką i groszkiem

składniki
* około 300 g mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem
* półtorej szklanki mąki pszennej
* szklanka żółtego sera startego na grubych oczkach tarki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżka soli
* 3/4 kostki masła
* szklanka mleka
* 2 jajka

Masło roztopiłam, jajka roztrzepałam z mlekiem i wymieszałam z masłem. W misce wymieszałam mąkę, ser, proszek do pieczenia, sól i marchewkę z groszkiem. Mokre składniki wymieszałam z suchymi niezbyt dokładnie. Masę przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 50 minut "do suchego patyczka" i zarumienienia ciasta. 

5 komentarzy:

  1. Oryginalne ciasto, przypomina mi taki warzywno-serowy keks :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to taki słodki keks, a tu proszę, z marchewką i groszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wytrawnego ciasta jeszcze nie jadłam, a kusisz mnie teraz bardzo:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Od razu, gdy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że to ze "smaków życia" - super! :) Uwielbiam tę gazetę. Wygląda pysznie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń