niedziela, 17 lutego 2013

Prosty obiad w pomarańczowym kolorze

Bardzo prosty obiad, ale jaki smaczny! Dwa produkty, trochę fantazji i powstają...

Chrupiące kąski indyka z marchewką

Marchewka
* 3 średnie marchewki, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
* pół szklanki wody
* łyżka mąki
* łyżka masła
* szczypta soli
* pieprz
* łyżka cukru

Zwykle robię to tak: do garnka wlewam wodę, solę, dodaję cukier, masło i marchewkę. Całość gotuję na małym ogniu aż marchew zmięknie. Z garnka odlewam odrobinę wody, lekko studzę i rozrabiam z mąką. Tą mieszanką zalewam marchewkę, zagotowuję, doprawiam do smaku pieprzem i może jeszcze solą. Gotowe.


Kąski Indyka
* 3 sznycle z indyka pokroiłam na mniejsze kawałki
* przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, mielona kolendra, kumin)
* jajko
* bułka tarta, mniej więcej pół szklanki
* łyżka ziaren sezamu
* curry
* łyżka mąki
* olej słonecznikowy

Indyka godzinę przed smażeniem przyprawiłam. W misce wymieszałam bułkę tartą, sezam i solidną szczyptę curry. W drugiej misce roztrzepałam jajko. Mięso oprószyłam mąką, kawałki moczyłam w jajku i obtaczałam w panierce. Smażyłam na złoto na oleju słonecznikowym, tak około 3 minut z każdej strony na średnim ogniu.  Podane razem z marchewką.

1 komentarz: