wtorek, 26 lutego 2013

Kotlet w kromce chleba

Wymyśliłam sobie taki obiad, gdy cały tydzień siedziałam w domu kaszląca i pociągająca. Zapasy się kończyły, więc wszystko trzeba było umiejętnie wykorzystać, tak powstał pomysł na...

Kotlet w kromce chleba
 
* mięso mielone z indyka, około 200 g
* około 9 kromek pieczywa, najlepiej ciabaty podłużnej, wydrążonych
* przyprawy (sól, pieprz, mielona kolendra, papryka mielona, kumin, curry)
* pół papryki chilli zielonej
* jajko
* pół cebulki szalotki drobno posiekanej
* miąższ z kromek chleba
* olej słonecznikowy

Tradycyjnie mięso przyprawiam około godziny wcześniej przed gotowaniem. Tak też było tym razem. Do mięsa dodałam jeszcze drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chilli. Ciabatę, lekko już przesuszoną, pokroiłam na kromki. Kromki wydrążyłam, zostawiłam sobie środki z 4 kromek, które pokroiłam drobno i dodałam do mięsa. W osobnej miseczce roztrzepałam jajko, połowę jajka przelałam do masy mięsnej i dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym mięsem faszerowałam kromki, które smażyłam na patelni z olejem słonecznikowym na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie eksperymenty - ten wyjątkowo przypadł mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale genialny pomysł! świetnie wygląda i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Zaraz zrobię sobie taki przysmak.

    OdpowiedzUsuń