niedziela, 20 stycznia 2013
Buraczana przyjemność
Buraki tu i tam! Mogłabym je jeść nieustannie. Zwykłe zasmażane, zwykłe gotowane i starte na tarce... Tym razem ciekawa wersja buraczków Tomka, zainspirowała mnie do przygotowania swojej własnej. Tak też powstał przepis na
Buraczki z mozzarellą, szynką parmeńską i kaparami
składniki
* średni burak ugotowany i obrany ze skórki
* mozzarella odsączona z zalewy
* kilka kaparów
* kilka plastrów szynki parmeńskiej posiekanych w drobną kostkę
* skórka z cytryny drobno starta
* sól
* pieprz grubo mielony
* oliwa z oliwek
Buraka pokroiłam na plastry około 0,5 cm. Na plastrach rozłożyłam szynkę, którą przykryłam rozrywaną w palcach mozzarellą. Całość lekko posoliłam, posypałam pieprzem świeżo mielonym i startą skórką z cytryny. Skropiłam oliwą z oliwek. Na wierzchu ułożyłam kapary. Cudowna przystawka!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
This will make a great finger food at a party. Lovely.
OdpowiedzUsuńale cudeńska :) lubię buraki, muszę spróbować takiej ich wersji!
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń