wtorek, 22 stycznia 2013

Marchewka z orzechami


Tak normalnie rzadko korzystam z przepisów zamieszczanych w internecie. Gdy zobaczyłam ten przepis, nie mogłam się powstrzymać. Od razu wypróbowałam.Z małymi zmianami, ale zapraszam na

Ciasto marchewkowe z orzechami 

składniki (ciasto)
* szklanka mąki pszennej
* szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
* 3/4 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
* pół szklanki oleju
* 3 jajka
* łyżka cynamonu
* pół łyżeczki soli
* po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* skórka starta z 1 cytryny

Składniki (krem)
* mascarpone 250 g
* 4 łyżki cukru pudru
* sok z połowy cytryny

Wszystko porządnie wymieszane na jednolitą masę.

Ciasto
W misce wymieszałam mąkę, cukier, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepałam jajka i dolałam olej. Mokre składniki połączyłam z suchymi, wymieszałam. Do masy dodałam marchewkę i orzechy, wymieszałam. Masę wylałam na kwadratową tortownicę 25cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piekłam około 40 minut.


Ciasto po przestudzeniu pokroiłam na mniejsze kawałki i udekorowałam kremem. Pychota!


8 komentarzy:

  1. Twoja wersja dużo bardziej mi się podoba, niż źródłowa, ślicznie wygląda Twój wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasto marchewkowe! a do tego chrupiące orzechy, dobre połączenie i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie robiłam marchewkowego ciasta, muszę w końcu je upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda z tym kremem :)

    OdpowiedzUsuń