wtorek, 22 stycznia 2013
Marchewka z orzechami
Tak normalnie rzadko korzystam z przepisów zamieszczanych w internecie. Gdy zobaczyłam ten przepis, nie mogłam się powstrzymać. Od razu wypróbowałam.Z małymi zmianami, ale zapraszam na
Ciasto marchewkowe z orzechami
składniki (ciasto)
* szklanka mąki pszennej
* szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
* 3/4 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
* pół szklanki oleju
* 3 jajka
* łyżka cynamonu
* pół łyżeczki soli
* po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* skórka starta z 1 cytryny
Składniki (krem)
* mascarpone 250 g
* 4 łyżki cukru pudru
* sok z połowy cytryny
Wszystko porządnie wymieszane na jednolitą masę.
Ciasto
W misce wymieszałam mąkę, cukier, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepałam jajka i dolałam olej. Mokre składniki połączyłam z suchymi, wymieszałam. Do masy dodałam marchewkę i orzechy, wymieszałam. Masę wylałam na kwadratową tortownicę 25cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piekłam około 40 minut.
Ciasto po przestudzeniu pokroiłam na mniejsze kawałki i udekorowałam kremem. Pychota!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Twoja wersja dużo bardziej mi się podoba, niż źródłowa, ślicznie wygląda Twój wypiek!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)))
Usuńuwielbiam ciasto marchewkowe! a do tego chrupiące orzechy, dobre połączenie i smak :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe jest super:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam marchewkowego ciasta, muszę w końcu je upiec! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tym kremem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuń