czwartek, 6 grudnia 2012

Pokusa wieczorową porą

Brunet wieczorową porą? Owszem, własny i prywatny. Dziś z czekoladą i czarną i biała i migdałami. Przyjemna odskocznia od rzeczywistości.

czekoladowe Brownie

Składniki
* czekolada - 100 g mlecznej, 50 g gorzkiej
* 100 g czekolady białej, posiekana drobno
* półtorej szklanki mąki pszennej
* masło, około 200 g
* pół szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 roztrzepane jajka
* 50 g płatków migdałów posiekanych drobno

I zaczynam. Na początek blaszka. U mnie foremka kwadratowa o boku 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia. W rondelku roztopiłam masło i czekoladę ciemną. Ostudziłam lekko. W misce wymieszałam mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepałam jajka i wymieszałam je z masłem z czekoladą. Mokre, jajka z czekoladą i masłem,połączyłam z suchym - mąką, wymieszałam porządnie, dodałam migdały i czekoladę białą. Przelałam do przygotowanej formy i piekłam około 35 minut. Ciasto jest cudownie czekoladowe i pyszne :)

1 komentarz: