czwartek, 20 grudnia 2012

Pierogi z rosołu


Ugotowanie rosołu jest proste! ta.... nie do końca. Ciągle ćwiczę, już prawie jestem bliska idealnego rosołu, prawie. Staram się! Tym razem wyszło nieźle. Nie lubię mięsa z rosołu, warzyw też. Co z nimi zrobić? Ostatnio piekłam pasztet.

Tym razem postawiłam na

Pierogi z rosołu

składniki farsz
* mięso z rosołu
* warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, cebulka) zmiksowane na gładką masę
* sól, pieprz, papryka ostra

Wszystko zmiksowane idealnie i wymieszane. Odstawione na noc do lodówki.

składniki ciasto
* 3 szklanki mąki pszennej
* jajko
* pół szklanki ciepłej wody, może się okazać że wody potrzeba trochę więcej
* sól

NO CÓŻ... Ciasto wyrobiłam, rozwałkowałam na cienki placek. Kieliszkiem do Martini wycięłam koła, które nadziewałam farszem i zaginałam na falbankę. Gotowałam w wodzie posolonej, z dodatkiem oleju. Gotowane do wypłynięcia. Podawałam z sosem musztardowym. Yummy!



3 komentarze:

  1. Marzą mi się takie pierożki :-)

    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Yummy dumplings. Never had this before. I'm sure it's as good as it looks. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O prosze, dobry pomysł, bo ja też nie lubię ani mięsa ani warzyw z rosołu. Teram mam dwie opcje :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń