czwartek, 20 grudnia 2012
Pierogi z rosołu
Ugotowanie rosołu jest proste! ta.... nie do końca. Ciągle ćwiczę, już prawie jestem bliska idealnego rosołu, prawie. Staram się! Tym razem wyszło nieźle. Nie lubię mięsa z rosołu, warzyw też. Co z nimi zrobić? Ostatnio piekłam pasztet.
Tym razem postawiłam na
Pierogi z rosołu
składniki farsz
* mięso z rosołu
* warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, cebulka) zmiksowane na gładką masę
* sól, pieprz, papryka ostra
Wszystko zmiksowane idealnie i wymieszane. Odstawione na noc do lodówki.
składniki ciasto
* 3 szklanki mąki pszennej
* jajko
* pół szklanki ciepłej wody, może się okazać że wody potrzeba trochę więcej
* sól
NO CÓŻ... Ciasto wyrobiłam, rozwałkowałam na cienki placek. Kieliszkiem do Martini wycięłam koła, które nadziewałam farszem i zaginałam na falbankę. Gotowałam w wodzie posolonej, z dodatkiem oleju. Gotowane do wypłynięcia. Podawałam z sosem musztardowym. Yummy!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Marzą mi się takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Yummy dumplings. Never had this before. I'm sure it's as good as it looks. :)
OdpowiedzUsuńO prosze, dobry pomysł, bo ja też nie lubię ani mięsa ani warzyw z rosołu. Teram mam dwie opcje :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?