sobota, 24 listopada 2012

Z pomidorowym dżemem


Jestem uzależniona od oglądania książek kucharskich. Namiętnie przeglądam magazyny kulinarne. W każdej gazecie zaglądam najpierw na strony z przepisami. I tak buszując po magazynach, w jednym z numerów "Kuchni", znalazłam przepis na dżem z pomidorów, taki słodko - pikantny. Postanowiłam skomponować obiad z jego udziałem.

Kurczak z dżemem pomidorowym 

składniki na dżem pomidorowy
* 6 dużych pomidorów obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę
* półtorej łyżki cukru
* łyżka świeżego imbiru startego na tarce
* 2 łyżki octu winnego pomidorowego
* 10 listków bazylii posiekanych drobno 
* łyżka ostrego sosu chili
* szczypta soli

Do garnuszka wrzuciłam pomidory, ocet, imbir i cukier, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu około 45 minut. Gotować się powinno do momentu zredukowania masy do połowy i jej zagęstnienia. Doprawiłam sosem chili, szczyptą soli i wymieszałam. Pogotowałam jeszcze z 5 minut. Wyłączyłam gaz i dosypałam do masy bazylię, wymieszałam i gotowe.

Składniki (kurczak)
* pierś z kurczaka przekrojona na pół
* sól
* pieprz
* kilka łyżek bułki tartej
* jako roztrzepane
* 2 plastry sera żółtego
* łyżka oleju słonecznikowego

Pierś przekrojona wzdłuż na pół , rozbita bardzo cienko pod foliową przykrywką. Lekko ją posoliłam i posypałam pieprzem Nafaszerowana serem żółtym. obtoczona jajkiem roztrzepanym i bułką. usmażona na średnim ogniu na złoto. 

do tego

* kilka listków szpinaku 
* 4 kromki chleba razowego pozbawione skórek usmażyłam na patelni na złoto

Na listkach szpinaku ułożyłam grzanki. Na chlebie ułożyłam kurczaka. Kurczaka przykryłam pomidorami.  Obiad rewelacyjny!



8 komentarzy:

  1. This will really bring in the appetite!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak z takim dżemem, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie słowo "dżem" kojarzy się ze słodyczą, mimo wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. słowo dżem w połączeniu z pomidorem..
    hm. nazwałabym to inaczej. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pomidorowy dżem, ciekawie, ciekawie ... :D i pysznie na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny ten dżem pomidorowy:-) Ja podobnie przeglądam czasopisma, a obok książek kucharskich nie jestem w stanie przejść obojętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie.. az chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog.
    Jeśli masz ochotę wziąć udział w tej zabawie to zapraszam po pytania do mnie: http://zufikowo.blogspot.com/2012/11/wyroznienia-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń