poniedziałek, 15 października 2012

Z dorszem


 Uwielbiam ryby, a zwłaszcza łososia i dorsza. 
Tym razem dorsz, pyszny...

dorsz z warzywami z orientalną nuta

Składniki 
* dorsz, filet bez skóry doprawiony solą i pieprzem, delikatnie oprószony starta skórka z cytryny, smażony na patelni na oliwie z oliwek
* cebulka szalotka posiekana w drobna kostkę
* papryka żółta
* pieczarki 
* marchew 
* pomidory koktajlowe
* przyprawy - pieprz, przyprawa 5 smaków, 2 łyżki sosu sojowego
* 2 - 3 łyżki wody
* łyżka oliwy z oliwek

Warzywa pokroiłam w kostkę, marchewkę w cieniutkie talarki. Na patelni rozgrzałam oliwę, dorzuciłam cebulkę, po minucie warzywa, bez pomidorów. Podlałam wodą i usmażyłam pod przykryciem na  średnim od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie soki się odparowały doprawiłam warzywa, dorzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, wymieszałam i podlałam sosem sojowym. Podsmażyłam już bez przykrycia na średnim ogniu, sos powinien odparować. Warzywka ułożyłam na talerzu, na nich ryba i obiad uważam za udany!

4 komentarze:

  1. Smaczna potrawka :) Muszę spróbować z taką przyprawą, bo tak jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. to tez moje ulubione ryby!
    pysznie podany dorsz :))

    OdpowiedzUsuń
  3. A mój Połówek ryb nie znosi. Na pierwszym miejscu jego czarnej listy znajduje się niestety łosoś. Za to moja mama rybki lubi bardzo. I w takim wydaniu z pewnością z chęcią by zjadła dorsza;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie za rzadko jem ryby :) Podobają mi się warzywka w 5 smakach :)

    OdpowiedzUsuń