sobota, 20 października 2012

makaron z klopsami

Makaron. Kocham w każdej odsłonie. Dziś kolorowy z klopsami. Bez zbędnych opisów. Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu...

makaron z klopsami

Składniki:
* makaron tagliatelle ugotowany według instrukcji na opakowaniu
* puszka pomidorów krojonych
* 250 ml rosołu, może być z kostki
* łyżeczka mąki pszennej
* świeże zioła - bazylia i tymianek
* mięso mielone z indyka, około 250 g
* masło 100 g
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* garść bułki tartej
* jajko
* 2 łyżeczki drobniutko posiekanej cebulki
* sól
* pieprz
* łyżka cukru
* zioła prowansalskie
* łyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego
* łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii
* ser parmezan drobno starty

Najpierw mięso. Do mielonego z indyka, mojego ukochanego mięsa, dosypałam zioła - prowansalskie, pieprz, sól, dodałam jajko, cebulkę - 1 łyżeczka i bułkę tartą i porządnie zmieszałam. Uformowałam małe kulki i usmażyłam je na patelni z oliwą i 50 g masła. Usmażone klopsy ułożyłam na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W garnku rozgrzałam masło, około 50 g, dosypałam cebulkę. Chwila smażenia i dosypałam mąkę, pomieszane, podsmażone. Dolałam rosół i wymieszałam. Do rosołu dolałam puszkę pomidorów krojonych, doprawiłam do smaku cukrem, sola i pieprzem i zagotowałam, zmniejszyłam ogień i całość gotowałam około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiłam bazylią i tymiankiem.
Klopsy umieściłam w naczyniu żaroodpornym i zalałam sosem. Całość umieściłam w rozgrzanym piekarniku na około 25 minut. Ugotowałam makaron i zalałam przygotowanym sosem, udekorowane listkiem świeżej bazylii i odrobiną parmezanu.

5 komentarzy: