wtorek, 18 września 2012

Obiad, tak po prostu

Obiad... Lubię sałatki z serem, mięsem... Rzadko mam czas na poważne gotowanie, niestety. Tym razem jednak udało się ... Mięso i buraki.

Mini zrazy

Składniki:
* cieniutko rozbite plastry schabu, lekko posypane pieprzem i solą, tak około godzinę przed gotowaniem
* łyżka drobno posiekanej cebuli
* kilka łyżek oliwy
* marchew, umyta, obrana, pokrojona na cienkie plasterki
* ser żółty pokrojony w drobna kostkę
* papryka czerwona pokrojona w paseczki
* ogórek kiszony, pokrojony w paseczki
* majeranek
* cząber
* listek laurowy
* 2-3 ziarna ziela angielskiego
* grzybek suszony
* sól
* pieprz
* łyżka mąki
* zagęszczacz : 3 łyżki śmietany 30% + łyżka mąki pełnoziarnistej = wymieszane
* półtorej szklanki wody



Mięso wyjęłam z lodówki, posypałam majerankiem i cząbrem, na środku każdego plastra ułożyłam kostkę sera, paprykę i ogórka, zawinęłam w roladkę. Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę. Obtoczyłam roladki w mące i dołożyłam  do cebuli. Podsmażyłam z każdej strony, dołożyłam marchew i zalałam wodą. Całość przyprawiłam pieprzem, solą, dołożyłam ziele angielskie, listek laurowy i grzybka. Dusiłam na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia przygotowałam sobie "zagęszczacz", czyli śmietanę roztrzepałam z łyżką mąki, zahartowałam łyżką sosu z patelni. Zalałam mieszanką zrazy, dzięki temu powstał gęsty sos o lekkim śmietankowym smaku. Pogotowałam jeszcze chwilę i  zraziki gotowe! Zjedzone z buraczkami zasmażanymi.

Składniki:
* 6 średnich buraków, ugotowanych w skórkach, obranych po ugotowaniu i startych na tarce
* 2 łyżki cukru
* łyżka cebuli drobno posiekanej 
* sok z połowy cytryny
* sól
* pieprz
* czosnek granulowany
* 2 łyżki masła

Na patelni roztopiłam masło, wrzuciłam cebulkę. Do lekko podsmażonej cebuli dorzuciłam buraki, podsmażyłam, wymieszałam, przyprawiłam solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Smażyłam kilka minut, mieszając często. Buraczki zalałam sokiem z cytryny, podsmażyłam jeszcze chwilę, mieszając co jakiś czas i gotowe.

Obiad prawie normalny ;)

3 komentarze:

  1. Wiesz, moja mama zwykła baardzo często robić takie obiady w dzieciństwie. Czasem tęsknię do tego smaku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie buraki! ale nigdy nie umiem ich doprawić tak dobrze, jak moja mama:(

    OdpowiedzUsuń
  3. taki obiad kojarzy mi sie z obiadami u babci i dziadka .. :) mniam!

    OdpowiedzUsuń