wtorek, 7 sierpnia 2012

Chleb Pide


Kilka słonecznych dni temu kupiłam sobie taką małą książeczkę "Chleby i chlebki". Pomyślałam, będę piekła! oj, będę piekła! Cóż... zajęłam się innymi specjałami, kapustą zasmażaną, tartami ze świeżymi owocami, no i tak mogę jeszcze trochę powymieniać. Jak każda książka, tak i ta musiała odleżeć swoje. Sięgnęłam po nią wczoraj rano i znalazłam bardzo szybki do przygotowania turecki chleb pide. Do oryginalnego przepisu trzeba dodać jednak więcej mąki, bo inaczej nic z chleba nie będzie. Do rzeczy:

Składniki:
* około 1/4 kostki drożdży
* łyżka cukru
* łyżka ciepłej wody
wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia, po 5 minutach już były wyrośnięte
* 4 i pół szklanki mąki
* szklanka jogurtu naturalnego
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* szklanka ciepłej wody
* łyżka soli

Mąkę wsypałam do dużej miski, dodałam sól i wymieszałam. Dodałam resztę składników, czyli jogurt, wodę, oliwę, wyrośnięte drożdże i wyrobiłam ciasto. Ciasto jest dość lepkie więc dobrze mieć pod ręką mąkę i w razie potrzeby podsypywać, ja tak robiłam. Ciasto ładnie przyjmuje mąkę. Ciasto odstawiłam na chwilę, w dużej misce, pod przykryciem. Urosło bardzo szybko, podwoiło objętość. Masę nakłułam widelcem i uformowałam 5 chlebków o długości około 20 cm. Do jednego z nich dołożyłam łyżkę lub dwie prażonych ziaren sezamu. Posmarowałam delikatnie jogurtem, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 10 minut. Rozgrzałam piekarnik i piekłam około 30 minut. Chlebki uzyskały złocisty kolor. Bardzo smaczne na ciepło z masłem czosnkowo-koperkowym. mmm...

Masło czosnkowo-koperkowe:
* pół kostki masła
* 2 ząbki czosnku
* drobno posiekany koperek świeży, ilość dowolna
* szczypta soli
Masło wymieszałam dokładnie z pozostałymi składnikami. Odstawiłam na godzinę i gotowe.


Od rana pogoda londyńska, co prawda bez mgły. Po kilku dniach upałów miło tak odpocząć i ochłonąć w chłodniejszych powiewach wiatru. Plany na dziś? Lenistwo, książka, muzyka, sałatka na obiad, deser z borówkami, i kto wie co jeszcze... :)
Miłego dnia!

6 komentarzy:

  1. Poproszę takie pieczywo na każde śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek prezentuje się świetnie. Również życzę miłego dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy takim ciepłym chlebku z masełkiem czosnkowym można się rozpłynąć jak te masełko na kromce ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowej produkcji chleb i lenistwo z książką i muzyką. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń