poniedziałek, 7 maja 2012

Ryż z pieczarkami i groszkiem





Lekki obiad. To zdecydowanie dla mnie idealna sprawa. Dziś ryż. Z patelni, smażony z pieczarkami i groszkiem zielonym.


Składniki (dla 1 osoby)
* pół woreczka ugotowanego ryżu
* 5 - 6 średnich pieczarek
* 2 łyżki groszku zielonego (może być mrożony, ja użyłam z puszki)
* cebula (2 plastry drobno posiekane)
* sól
* pieprz
* curry
* łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie:
Na początek gotujemy ryż. Według instrukcji na opakowaniu. Ryż się gotuje, a w tym czasie można przygotować potrzebne składniki. Siekamy drobno cebulę, obieramy pieczarki i kroimy na ćwiartki, odcedzamy groszek (jeśli bierzemy mrożony, wyciągamy z lodówki). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy około minuty i dorzucamy pieczarki. Smażymy około 3 minut. W tym czasie odcedzamy ryż. Dorzucamy na patelnię połowę torebki ryżu oraz groszek. Mieszamy. Dodajemy przyprawy. Smażymy wszystko około 5 minut na małym ogniu. I obiad w pół godziny gotowy!







Smacznego!
Inka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz