wtorek, 8 maja 2012

Śniadanie 8



To danie nadaje się i na śniadanie i na obiad i może nawet na kolację. 


Potrzebne:
* chleb tostowy, tyle kromek, ile tostów chcemy zrobić, trzeba pamiętać o 2 kromkach na kanapkę :)
* masło
* ser Gouda topiony w plastrach
* ser wędzony w plastrach
* łosoś wędzony 
* boczek w plastrach
* pomidory suszone
* sałata lodowa


Dip:
* łyżka majonezu (Kielecki !!! )
* łyżka musztardy 
* sok z cytryny (łyżeczka)
* świeża bazylia posiekana
Wszystko mieszamy przed rozpoczęciem przygotowywania kanapek, by sos miał z 10 minut na przegryzienie się :)



Zaczynamy od boczku, bo dość długo wytapia się z niego tłuszcz. A że ja lubię mocno wysmażony, to wrzucam go na grillową patelnię i na wolnym ogniu smażę... Aż wygląda tak:


Odsączam resztki tłuszczu na ręczniku papierowym.
W czasie smażenia boczku przygotowujemy pozostałe składniki. 


Chleb tostowy pozbawiamy skórek.


Z lodówki wyciągamy potrzebne składniki, siekamy sałatę, siekamy bazylię.


I zaczynamy układankę: chleb wcześniej z jednej strony obsmażamy na patelni grillowej, będzie miał ładnie prezentujące się prążki. Na kromki nalewamy odrobinę przygotowanego sosu.


Dokładamy plaster sera wędzonego. Na ser układamy boczek. Na boczek sałatę.


Na sałatę łosoś. Na łososia pomidory suszone.


Na pomidory ponownie sos. Na sos ser. Na ser druga kromka chleba tostowego grillowaną stroną do góry. 



Tak przygotowane kanapki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pięć minut wkładamy do nagrzanego piekarnika.


Polecam!
Inka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz