niedziela, 22 kwietnia 2012

Szybkie Pączki

Dziś szybkie pączki :)
Bardzo szybkie! Do zrobienia w pół godziny!










Masło. Moje ulubione z Włoszczowy.





3 łyżki masła rozpuszczamy na "wolnym ogniu".


















Proszek do pieczenia też się przyda.






Duża miska, by się wygodnie mieszało i zagniatało. 














Nadzienie do pączków - czekolada i marmolada.




Ciasto formujemy w malutkie kulki, wielkości orzecha włoskiego.




Smażone 3, 4 minuty na głębokim oleju.




A teraz przepis:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2, 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
  • cukier puder
  • cynamon
Przygotowanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i mieszamy. Mleko i jajka roztrzepujemy i dodajemy rozpuszczone masło. Tak przygotowane mleko wlewamy powoli do mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie można dosypać mąki. Zagniecione ciasto odstawiamy na 10 minut. Formujemy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju, w głębokim garnku. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem, cynamonem.To jest wersja podstawowa. Dziś robiłam pączki nadziewane, które są świetne. Natomiast smakują również rewelacyjnie bez nadzienia. Polecam!


Inka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz