czwartek, 13 lipca 2017

Ryż z kurkami najlepszy na świecie

Cześć :) 

Może to nieskromne, ale co tam... Jestem zachwycona swoim dzisiejszym obiadem. Dlatego od razu dzielę się pomysłem.

Przygotuj sobie:
na 1 porcję

* pół torebki białego ryżu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
* około 100 g kurek oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
* kilka plasterków kiełbasy drobiowej pokrojonej drobno
* pół łyżeczki posiekanej drobno cebuli
* sól i pieprz
* 2 łyżki wody
* kilka pomidorków koktajlowych

Na początku zawsze wstawiam ryż i on się tam gotuje... 
Na patelni już gorącej na małym ogniu smażę kiełbaskę, z której wytapia się tłuszcz. Jeśli jest go za dużo, usuwam nadmiar papierowym ręcznikiem. Do podsmażonej kiełbaski dodaję cebulkę, mieszam, smażę z minutę i dodaję kurki. Sole i pieprzę. Mieszam i podlewam odrobina wody (łyżka lub dwie). Smażę około 10 minut.... mieszam co jakiś czas, oczywiście na małym ogniu. Do kurek na patelnię dorzucam ryż, mieszam i gotowe. Wykładam na talerz, dodaję pomidorki, może dla koloru jakiś listek bazylii...  Gotowe!






Smacznego!

1 komentarz: