Sobota upłynęła mi pod szyldem mąki pełnoziarnistej. Na śniadanie gofry, które potraktowałam jak kanapkę, a na obiad spaghetti. Ale po kolei:
Gofry
zawsze robię na oko... ale tak mniej więcej :
* jajko - oddzielam żółto i wlewam do miski, z białka ubijam pianę
* 3 - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
* 3/4 szklanki mleka wymieszanego z zimną wodą
* sól
* szczypta proszku do pieczenia
W rondelku roztrzepuję żółtko z mlekiem i wodą. Dodaję mąkę, sól, proszek do pieczenia i miksuję. Dodaję pianę i delikatnie mieszam. Całość wylewam do gofrownicy i piekę. Gdy już gofry się upieką otwieram gofrownicę i rozkładam na gofrach ser pleśniowy. nie zamykam gofrownicy, ale trzymam jeszcze gofry w ciepłej maszynie, aby ser się rozpuścił choć trochę. Wyciągam i nakładam na nie wędlinę i pomidorki i zjadam :)
Spaghetti z sosem pomidorowym, mięsem mielonym i kukurydzą
składniki na dwie porcje
* puszka pomidorów
* około 100 g mięsa mielonego z indyka, wcześniej wymieszanego z solą i pieprzem
* łyżeczka posiekanej cebuli
* posiekany ząbek czosnku
* 3 łyżki kukurydzy z puszki
* 1/4 szklanki wody
* sól, pieprz
* po pół łyżeczki suszonego tymianku, ziół prowansalskich, bazylii
* szczypta ostrej mielonej papryki
* łyżeczka oleju kokosowego
* kilka kropel sosu sojowego i łyżeczka syropu klonowego
i oczywiście ugotowany makaron z mąki pełnoziarnistej.
Na początek sos
Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego, podsmażam cebulkę z czosnkiem i dodaję mięso. Smażę chwilę i dodaję kukurydzę, sos sojowy, mieszam, dodaję zioła, mieszam i zalewam pomidorami i wodą i dolewam odrobinę syropu klonowego. Gotuję około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem często mieszając. Po ugotowaniu dodaję do sosu makaron , mieszam i wykładam na talerz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz