piątek, 30 grudnia 2016

Instaweek koniec grudnia i przepis na zupę krem z marchwewki

Polubiłam te "tygodniówki". 
Zawsze to miło powspominać smaczne momenty. 
Tym razem migawki z ostatnich 2 tygodni. 
Enjoy! 










Na śniadania preferuje kanapki. Mąż kupuje przepyszne chleby, dodaję do nich najczęściej twarożek i wędliny. Jaja sadzone i parówki to moje ulubione dodatki do kanapek :)




Uczta w Maku to zazwyczaj frytki i kawa.



Uczta w Ikea to zazwyczaj klopsy i frytki i kawa... W tym miesiącu postanowiłam spróbować zupy grzybowej i ciast. 
Zupa świetna - kremowa, smaczna, dobrze doprawiona.
Ciasta - smaczne, nie za słodkie,a kawałki idealnej wielkości. 
Do tego ceny... za powyższy zestaw zapłaciła 6 złotych... tak, tak zupa i ciastko i kawa... :)



Święta u cioci, czyli przepyszna WZ-tka i kawa. Do tego kilka rodzajów śledzi. Najlepszy barszcz czerwony! Było pysznie :) 



W Hali Koszyki już byłam kilka razy. 
W świąteczny drugi dzień poszliśmy na naleśniki... Kreperia była zamknięta, ale inne restauracje dawały z siebie wszystko! W tym Curry Leaves - kuchnia indyjska. Już od dawna mieliśmy ochotę na wypróbowanie tego lokalu. 
I stało się! Naprawdę smaczne jedzenie! Tikka Masala z rybą była rewelacyjna, do tego naan i sosy różnej maści....
Koniecznie musimy tam pójść znów!

I jeszcze trochę różności:


Na te słodkości  patrzy się i samym patrzeniem najada... no ja tak mam :)  
bez kawy nie ma dnia! Do tego serniczek i jest idealnie!



tyle sushi za 22 złote tylko w godzinach lunchu... zabieram do domu

tak, ta kawa dobrze smakuje! i niewiele kosztuje 

naleśniki z Kreperii - przepyszne!!! zwłaszcza ten z gulaszem węgierskim!
zupa krem z marchewki i grzanki z patelni 

Zupa krem z marchwi

składniki (na 2 porcje)
* 5 średnich marchewek pokrojonych na kostkę
* 1 pietruszka korzeń pokrojony na kostkę
* łyżka świeżego imbiru startego na tarce
* cebula szalotka drobno posiekana
* 2 szklanki bulionu
* 3 -4 łyżki oliwy z oliwek
* przyprawy (sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki)
* grzanki domowej roboty, czyli chleb pokrojony w kostkę i podpieczony na suchej gorącej patelni


W rondlu rozgrzałam oliwę z oliwek, podsmażyłam cebulkę i imbir. Dodałam marchew, pietruszkę, wymieszałam i zalałam bulionem. Przyprawiłam i gotowałam na małym ogniu, aż warzywa zmiękły. Następnie zdjęłam z ognia i zmiksowałam na gładką masę. Doprawiłam solą i pieprzem. 
Podane z grzankami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz