wtorek, 22 lipca 2014

Eskalopki wieprzowe z szynką włoską i kaparami



Taki obiad. Smaki na początku, jak dla mnie, ryzykowne... Spróbowałam i wyszło świetnie! Przepis pochodzi z książki "Mięso pyszne i soczyste". Po tym obiedzie muszę zaglądać do niej częściej. Zapraszam na obiad

składniki:
* 7 kotletów wieprzowych ze schabu o grubości około 1 cm każdy, lekko rozbite
* 3 łyżki mąki pszennej
* sól i grubo zmielony pieprz
* 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
* szynka włoska (np. prosciutto) pokrojona w drobne kawałki
* 3 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach tarki
* 3 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
* 3 - 4 łyżki białego wytrawnego wina
* 0,5 litra bulionu warzywnego
* 4 filety anchois odcedzone i posiekane drobno
* skórka starta z 1 cytryny
* do dekoracji natka pietruszki 

Na początku na talerzu wymieszałam mąkę z solą i pieprzem. W tej mieszance obtoczyłam mięso, strząsając nadmiar. Na patelni rozgrzałam oliwę o obsmażyłam na złoto kotlety, tak po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Kotlety zdjęłam z patelni na którą wyłożyłam szynkę, kapary i czosnek. Smażyłam do zrumienienia szynki. Dodałam wino i anchois. Wymieszałam i dodałam kotlety, skórkę z cytryny i zalałam bulionem. Duszone pod przykryciem do zredukowania sosu o mniej więcej połowę. Pod koniec można doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypane natką i podane do sałatki i świeżego pieczywa smakują najlepiej!



2 komentarze: