niedziela, 18 maja 2014

Tarta z gruszką i serem pleśniowym




Dziś wreszcie słońce! Do tego proponuję na obiad coś prostego i szybkiego w przygotowaniu









Tarta z gruszką i serem pleśniowym

* opakowanie ciasta francuskiego
* gruszka, obrana i pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w cienkie plastry
* około 250 ml śmietany 18%
* 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią
* 2 jajka
* sól i pieprz
* łyżeczka suszonego tymianku

Ciasto francuskie ułożyłam w kwadratowej tortownicy. Na cieście ułożyłam gruszkę i rozsypałam pokruszony ser.  Jajka ubiłam ze śmietaną, doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszankę rozlałam na cieście, piekłam około 50 minut w 180 stopniach.

1 komentarz: