Kurczak w sosie grzybowym
* 5 pałek z kurczaka doprawionych solą, pieprzem i papryką ostrą, odstawione do lodówki na dwie, trzy godziny
* olej słonecznikowy
Kurczaka usmażyłam na patelni pod przykryciem na kilku łyżkach oleju słonecznikowego. Trwało to około 20 minut, na małym ogniu i często przekręcałam je na różne strony.
sos grzybowy
* kilka grzybów suszonych * półtorej szklanki wody * łyżka masła * łyżka mąki * łyżeczka drobno posiekanej cebuli * 2 łyżki gęstej śmietany
* sól i pieprz
Sos zaczynam od ugotowania grzybów. Do garnka wlewam wodę i zagotowuję, zmniejszam ogień na mały i wsypuję 6-7 grzybów suszonych. Gotuję na małym ogniu około godziny, czasem dłużej, zależy od grzybów. Mają się zrobić miękkie. Grzyby odcedzam i zostawiam na sitku. Wodę z gotowania grzybów oczywiście zachowuję! Na patelnię wkładam masło do którego po roztopieniu dodaję cebulkę. Do tego dokładam pokrojone w drobną kostkę ugotowane grzyby. Podsmażam wszystko razem, mieszam i zasypują łyżką mąki, znowu mieszam. Zalewam wywarem z gotowanych grzybów, całość doprawiam sola, pieprzem i gotuję jakieś 3 - 4 minuty na małym ogniu. Do sosu wkładam usmażonego wcześniej kurczaka i gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do kubka wlewam śmietanę, hartuje ja łyżką sosu z patelni i zalewam sos, mieszam, zagotowuje na małym ogniu jakieś 3- 4 minuty. I gotowe do całości pasuje sałata, np. TA Polecam!
+(640x360).jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz