wtorek, 18 lutego 2014

FasoloVa

A dziś propozycja idealna na niedzielny obiad ze znajomymi

Zupa fasolowa z boczkiem

składniki ( na około 4 talerze)
* około 200 g boczku wędzonego pokrojonego w paski 
* puszka białej fasoli dokładnie odsączonej  zalewy
* 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
* średnia cebula drobno posiekana
* 2 ząbki czosnku starte na tarce
* średnia marchew pokrojona w kostkę
* łyżka majeranku suszonego
* 3 listki laurowe
* 3 kulki ziela angielskiego
* łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku
* woda
* natka pietruszki do posypania 

W garnku podsmażyłam na małym ogniu boczek. Dodałam cebulę, majeranek i czosnek, wymieszałam i dodałam fasolę, ziemniaki i marchew. Całość zalałam wodą do przykrycia wszystkich składników. Dołożyłam przyprawy, listki laurowe, ziele angielskie. Gotowałam do miękkości ziemniaków. Przyprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Podane ze świeżym pieczywem i ze świeżą natką pietruszki.



1 komentarz: