środa, 5 lutego 2014

Ciasto z kokosem i cytryną

Na dzisiejszy poranek, południe lub wieczór mam ciasto... Ciasto, które pojawiło się w gazecie "Moje Gotowanie". Postanowiłam od razu je przygotować!

Ciasto kokosowe z cytrynową nutką

składniki
* około 200 g mąki pszennej
* 3 jaja
* 100 g cukru
* 3/4 kostki masła (około 150g)
* cukier waniliowy całe opakowanie
* łyżeczka proszku do pieczenia
* skórka starta i sok z 1 cytryny
* 70 g wiórków kokosowych
* około 50 g czekolady roztopionej w wodnej kąpieli
* wiórki kokosowe do dekoracji
* masło do wysmarowania formy

Na początek foremkę keksówkę  wysmarowałam masłem i wstawiłam do lodówki. W dużej misce umieściłam masło, cukier, cukier waniliowy i jajka i ubiłam na jednolitą puszysta masę. Dodałam mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe, sok i skórka z 1 cytryny, mąkę i wszystko dokładnie wymieszane przełożyłam do foremki i piekłam około 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu udekorowałam mleczną czekoladą i wiórkami kokosowymi :)




1 komentarz: